Gündem

2011 Yılında Aldığımız Kira Gelirleriniz Beyan Edilecek mi?

 
Bir yıl daha bitti. Biten yılda elde edilen kira gelirlerinin beyan zamanı geliyor. Beyanı zorunlu kira geliri ne kadardır? Kira gelirinden hangi giderler düşülebilir? Götürü gider usulü seçilebilir mi? Seçilirse kaç yıl uygulanmak zorundadır? İşyeri ve konutlarından kira geliri elde edenlerin, elde ettikleri bu gelirin ne kadarını Devlete vergi olarak ödeyeceklerdir? Bütün bunları bilerek Mart ayında ödenecek gelir vergisi için hazırlık yapmakta fayda var.
 
Gayrimenkulünüzü konut olarak kiraya verdiyseniz, 2011 yılında elde edilen konut kira gelirinin 2.800 TL ‘sı gelir vergisinden istisnadır. Geliriniz, sadece konuttan elde ettiğiniz kira gelirinden oluşuyorsa ve yıllık tutarı 2.800 TL’nı aşmıyorsa beyanname vermenize gerek yok. Bu tutarı aşıyorsa Mart ayında beyanname vermeniz gerekir.
 
Gayrimenkulünüzü işyeri olarak kiraya verdiyseniz, 2011 yılında elde ettiğiniz kira tutarı 23.000 TL ‘sını aşıyorsa, yine gelir vergisi beyannamesi vermeniz gerekiyor. İşyeri olarak kiraya verilen gayrimenkul sermaye iratlarından yıl içinde % 20 stopaj yapıldığından ve bu stopajları yıllık beyanname üzerinden hesaplanan vergiden düşülebileceğinden, 101.120 TL’sına kadar olan işyeri kira gelirleri için (götürü gider usulünü seçmeniz halinde) ek bir vergi ödemeniz gerekmeyecektir. Gerçek gider yönteminin tercih edilmesi durumunda, hesaplama bu giderler dikkate alınarak yapılacağından herhangi bir tutar belirtilmemiştir.
 
İlgili yıla veya geçmiş yıllara ait olarak tahsil edilen kira bedelleri, tahsil edildiği yılın hasılatı sayıldığından, 2011 yılında tahsil edilen geçmiş yıl kiraları ile ilgili yıl kirası 2012 Mart ayında beyan edilmelidir. Gelecek yıllara ait olup, peşin tahsil edilen kira bedelleri, ödemenin yapıldığı yılın değil, gelirin ilgili olduğu yılın hasılatı olarak kabul edildiğinden, bu tutarlar Mart 2012’de verilecek beyannameye dahil edilmeyecektir.
 
Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınır. Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira bedeli emlak vergisi değerinin %5’i olarak hesaplanmalıdır.
 
Gerek konuttan elde edilen, gerekse işyerinden elde edilen kira gelirlerinden, kiralanan gayrimenkül ile ilgili olmak şartı ile aşağıda belirtilen gerçek giderleri düşülebilirler.
 
  • Kiraya veren tarafından ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri (uygulamada bu giderler, kiracı tarafından ödenmektedir)
  • Gayrimenkülün idaresi ile ilgili giderler
  • Sigorta giderleri
  • Kiraya verilen gayrimenkülün edinimi ile ilgili ödenen kredi faizleri
  • Konut olarak kiraya verilen bir gayrimenkülün iktisap bedelinin % 5’i ( iktisap tarihinden itibaren 5 yıl)
  • Vergi, resim, farç ve şerefiyelerle, belediyelere ödenen harcama payları
  • Bakım, onarım ve idame giderleri
  • Kira ile oturulan konutun kira bedeli
  • Sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar
 
Ancak gerçek gider usulü yerine götürü gider usulü de seçebilir. Götürü gider olarak düşülebilecek tutar, brüt kira gelirlerinin % 25’idir. Konut kira gelirlerinde istisnadan sonraki tutara uygulanır. Götürü gider uygulamasında herhangi bir belge aranmaz. Kira gelirlerinde götürü usulde gider uygulamasını seçenler 2 yıl bu usulden dönemezler.  
 
Ayrıca yıllık beyanname ile kira gelirinin beyan edilmesi durumunda aşağıdaki indirimler de belirli şartlar dâhilinde vergi matrahından düşülebilecektir.
 
  • Şahıs sigorta şirketlerine ödenen primleri ( beyan edilen gelirin % 5’i ile sınırlı) ile bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları (beyan edilen gelirin % 10’u ile sınırlı)
  • Eğitim ve sağlık harcamaları (beyan edilen gelirin % 10’u ile sınırlı)
  • Bağış ve yardımlar (bağış ve yardımların bazıları beyan edilen gelirin % 5’i ile sınırlıdır,  bazılarının tamamı indirilebilir.)
 
Şimdiden vergi hesaplamalarını yapıp, Mart ayı ödeme takviminize not koymanızda fayda görmekteyiz.
 
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.