Gündem

Basel II Kriterleri ve Getirdikleri

BASEL II ülkelerin merkez bankalarının bir araya gelerek oluşturduğu BIS’in (Bank for International Settlements) 1988’de yayınladığı BASEL I standartlarının yetersiz kalması üzerine 2008 yılında uygulamaya başlanması planlanan geliştirilmiş bankacılık risk yönetimi standartlarıdır. Basel II kriterlerinin Türkiye’de uygulanması ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun aldığı karar ile 2009 yılı başına ertelenmiştir.

 

Basel II’nin Amacı                         

• Bankaların üstlendikleri riskleri daha iyi ölçmelerini sağlayarak en az sermaye düzeyi ile ilişkilendirmek,

• Uluslararası denetim standartlarını ve uygulamalarını güçlendirmek,

• Şeffaf ve uluslararası genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uygun olarak hazırlanmış finansal tablolar yolu ile piyasa disiplinini sağlamak.

 

Basel II’nin Getirdikleri              

Bankacılık sektöründe uygulamaya girecek düzenlemelerden doğrudan etkilenecek en önemli kesim ölçekleri itibari ile KOBİ olarak sınıflandırılan işletmeler olacaktır. Kredilendirme sürecinde işletmelere verilen notun önemi büyük olacak ve KOBİ\'lerin bankalar ile ilişkilerini finansal durumları ile ilgili tüm verilerini ortaya koyabilecekleri şeffaf bir yapıya oturtmaları gerekecektir. Böylece derecesi iyi olan şirketlerin daha az faiz olanakları ile borçlanabilme şansı doğacaktır. Kredi notunun belirlenmesinde finansal tabloların yanı sıra işletmelerin kurumsal yönetim ilkelerine uyumu da etkili olacaktır.

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.