Gündem

Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin İnternet Sitesi Yükümlülükleri

Şirketlerin, Türk Ticaret Kanunu’na göre bağımsız denetime tabi olup olmayacakları Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmektedir. 23 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2012/4213 sayılı Karar ile bağımsız denetime tabi olma kriterleri belirlenmiş olup,  14 Mart 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2014/5973 sayılı Karar ile 2012/3213 sayılı Kararda bazı değişiklikler yapılmıştır.

 

Bağımsız denetime tabi şirketler Türk Ticaret Kanunu’nun 1524. Maddesi uyarınca; bir internet sitesi açmak ve bu sitenin belirli bir bölümünü (bilgi toplumu hizmetleri) bu Kanun kapsamında yapılması gereken ilanların yayımlanmasına ayırmak zorunda tutulmuşlardır. Bu bölüme erişim hakkı herkes için geçerli olup sınırlandırılması kabul edilmemiştir. Bu bölümde yayımlanacak içeriğin başına “yönlendirilmiş mesaj”  ibaresi konulacaktır.

 

İnternet sitesinde yayımlanacak içeriklerin, Kanunda belirtilen süre içinde Kanunda süre belirtilmemiş ise,  işlemin veya olgunun gerçekleştiği tarihten, tescil veya ilana bağlanıyorsa bunların yapıldığı tarihten itibaren en geç 5 gün içinde, şirketin kuruluşundan internet sitesi açılıncaya kadar geçen sürede yayımlanması gereken içeriklerin de bu sitenin açıldığı tarihte siteye konulması gerekmektedir.

 

Bağımsız denetime tabi olmayan şirketler için 1524.Madde kapsamında internet sitesi oluşturma ve belli ilanları burada yayımlama yükümlülüğü bulunmamaktadır.

 

İnternet sitesi ile ilgili yükümlülüklere uyulmaması, kararların iptal edilmesinin sebebini oluşturmaktadır. Öte yandan, kusuru bulunan yöneticiler ile yönetim kurulu üyeleri de bundan sorumlu olacaktır. Türk Ticaret Kanunu’nun 562. Maddesine göre; internet sitesi oluşturmayan şirketlerin yönetim organı üyeleri yüz günden üç yüz güne kadar adli para cezasıyla ve aynı Madde uyarınca internet sitesine konulması gereken içeriği usulüne uygun bir şekilde koymayan bu fıkrada sayılan failler yüz güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacaktır. (Adli para cezasının günlük alt sınırı 20 TL üst sınırı ise 100 TL dır)

 

Konuyla ilgili usul ve esaslar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca 31 Mayıs 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Sermaye Şirketlerinin Açacakları İnternet

Sitelerine Dair Yönetmelik’te düzenlenmiştir. Yönetmeliğe aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

 

http://www.gtb.gov.tr/mevzuat/MevzuatDetay.aspx?mi=6005627

 

Şirketler topluluğuna dahil olup da doğrudan bağımsız denetim kapsamında olmayan sermaye şirketleri, internet sitesi açmakla yükümlü tutulmamıştır. Şirketler topluluğuna dahil olan şirketlerin internet sitesine ilişkin yükümlülüklerinin, topluluk içinde yer alan şirketlerden biri tarafından da yerine getirilebilmesi imkanı sağlanmıştır.

 

İnternet sitesini sözkonusu Kanun Maddesi ve yönetmeliğe uygun şekilde oluşturma zorunluluğu süreleri ise şu şekildedir:

 

* 1 Temmuz 2013 ten önce kurulmuş olan bağımsız denetime tabi şirketler için anılan Kanun ve yönetmeliğe uygun şekilde internet sitesi oluşturmak için 1 Ekim 2013 e kadar  süre tanınmıştır.

* 1 Temmuz 2013 tarihinden sonra bağımsız denetime tabi hale gelenler ise  3 ay içinde  bu yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadır.

 

İnternet sitesinde yayımlanacak olan içerikler yönetmeliğin 6. Maddesinde belirtilmiştir.

 

6. Maddenin 1. Fıkrasında belirtilen içerikler sürekli olarak yayımlanacaktır. ( Örneğin; şirketin MERSİS no’su,  anonim şirketlerde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin isimleri, limited şirketlerde müdürlerin isimleri, denetçinin ismi unvanı)

 

6. Maddenin 2. Fıkrasında ise en az 6 ay süreyle yayımlanması gerekli hususlar belirtilmiştir. (Örneğin; birleşme ve bölünme sözleşmeleri ile raporları, birleşme ve bölünme kapsamındaki alacaklılara yönelik ilanlar, genel kurul toplantıya çağrı ilanı, genel kurul toplantı tutanağı, şirket sözleşmesi değişiklikleri,  şirketler topluluğundaki bazı bildirimler)

 

Şirketler internet sitesi kurma ve bununla ilgili arşivleme yükümlülüklerini isterlerse Merkezi Veri Tabanı Hizmet Sağlayıcı (MTHS) yetkisi almış şirketlerden destek almak suretiyle de yerine getirebilirler.

 

İnternet sitesinde yer alan içeriğin sitede yayımlanması, değiştirilmesi ve yenilenmesi gibi işlemlerde güvenli elektronik imza ve zaman damgası kullanılacaktır. İnternet sitesinde yayımlanan içerik mevzuatta daha uzun bir süre öngörülmedikçe internet sitesindeki yayımının son bulduğu tarihten itibaren (güvenli elektronik imza ve zaman damgası kullanılmak suretiyle) 5 yıl süreyle elektronik ortamda arşivlenecektir.

 

Şirketler ve MTHS’ler, internet sitelerinin özgülenmiş kısımlarının yönetmelik ve Kanunun 1524. Maddesi hükümlerine uygunluğunu, TÜBİTAK’a tespit ettirmek ve söz konusu kurum tarafından düzenlenen teknik raporu Bakanlığa vermekle yükümlü tutulmuştur. MTHS hizmeti verecek sermaye şirketleri ayrıca kendi bilgilerini özgüledikleri internet sitelerinin uygunluğunu da bu raporda tespit ettirir. Raporların yönetmeliğin 14.Maddesine belirtilen sürelerde verilmesi zorunludur.

 

Karşı karşıya kalınacak ceza ve sorumluluklar ile kararların iptaline kadar gidileceği düşünülerek kapsama giren şirketlerin internet sitesi yükümlülüklerine uygun hareket etmelerini öneririz.

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.