Gündem

Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) İle Mal Alıp, İhraç Kayıtlı Satış Yapanlar Dikkat !

DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ (DİİB) İLE MAL ALIP, İHRAÇ KAYITLI SATIŞ YAPANLAR DİKKAT!

Bilindiği gibi Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliği ile DİİB kapsamında hammadde alıp, imal edilen malı ihraç kayıtlı olarak teslim eden mükelleflerin 1 Mayıs 2014 tarihinden sonraki dönemlere ilişkin KDV iade taleplerinde kısıtlama getirilmiştir.

Tebliğ hükmüne göre;

DİİB kapsamında KDV ödemeksizin satın aldığı girdileri kullanarak ürettiği malı 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) maddesi kapsamında ihraç kayıtlı olarak teslim eden bir mükellefin iade alacağı KDV tutarı, ihraç kayıtlı teslim nedeniyle hesaplayıp tahsil etmediği KDV tutarından, bu ürün için DİİB kapsamında aldığı girdiler nedeniyle ödemediği KDV tutarı düşüldükten sonra kalan tutardan fazla olamayacaktır.

Ancak Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’nın internet vergi dairesindeki beyanname programı bu değişikliğe cevap verememektedir. Beyannamede “ihraç Kaydıyla Teslimlere Ait Bildirim Tablosu”nda teslim ve hizmet bedeli yazılıp, KDV oranı seçildiğinde “yüklenilen KDV” sistem tarafından otomatik olarak hesaplanmakta ve bu tutarı dikkate alarak “Sonuç Hesapları” kısmını oluşturmaktadır. Bu durumda firma, fazladan KDV iade talep etmiş olmaktadır. Tebliğde iadenin fazla olamayacağından bahsedilmiş olmakla birlikte, tecil-terkin olması durumundaki uygulama hakkında herhangi bir açıklık bulunmamaktadır.

Düzenlemenin yapıldığı tarihten sonra Mayıs 2014 KDV beyannameleri verildiği, Haziran 2014 beyannamelerinin verilme süresine az bir zaman kaldığı halde GİB’in İnternet Vergi Dairesi beyanname programında (bdp) buna paralel değişiklik yapılmamıştır.

Bu nedenle firmaların bu hususu dikkate alarak; gecikme zammı veya vergi ziyaı cezası ile karşılaşmamaları için nakten veya mahsuben iade taleplerini DİİB kapsamındaki alımlarına isabet eden KDV kadar daha az yapmaları gerekmektedir.

Ayrıca önceki uygulamada; ihraç kayıtlı satışlarda tahsil edilmeyen KDV’ nin tamamı “Matrah”kısmında beyan edilmekte iken, aynı tutar “ihraç Kaydıyla Teslimlere Ait Bildirim Tablosu” da yeraldığından, tahsil edilmediği halde beyan edilen bu KDV,  firmada yük olarak kalmamakta idi. Yeni uygulamada, tahsil edilmeyen KDV ile yüklenilen olarak beyan edilecek KDV ( Tahsil edilmeyen KDV – DİİB kapsamında ödenmeyen KDV) arasındaki fark, eğer beyannamede tekrar indirime dahil edilmezse, firmanın devreden KDV sinin artmasına neden olacaktır. Yani tahsil edilmeyen KDV nin bir kısmı beyan edilmiş olacaktır. GİB internet vergi dairesindeki beyanname programında, bu tutarı gösterecek bir satır da bulunmamaktadır.

Bu konuda Maliye Bakanlığının açıklayıcı tebliğ yada sirküler yayınlaması ve beyanname düzenleme programında değişiklik yapması gerekmektedir.

 

17.07.2014

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.