Gündem

Mayıs 2014 Dönemi KDV Beyannamesi Düzenlenirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Mayıs 2014 Dönemi KDV Beyannamesi Düzenlenirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

 

Bilindiği üzere 26/04/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlan Katma Değer Vergisi Uygulama Genel Tebliği 1 Mayıs 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Mayıs 2014 dönemi KDV beyannamelerinin verilmesi esnasında dikkat edilmesi gereken önemli hususlar hatırlatmak isteriz.

  •  Tebliğin IV-D-1 “İade Hakkının İndirim Yoluyla Kullanılması” bölümünde belirtildiği üzere iade hakkı doğuran işlemleri bulunan mükelleflerin bu işlemler dolayısıyla yüklendikleri vergileri nakden veya mahsuben iade olarak talep etmek yerine indirim yoluyla giderme tercihinde bulunmaları mümkündür.

Tercihini bu yönde kullanan mükellefler tarafından iade hakkı doğuran işlem bedelleri KDV Beyannamesinin “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” ve “Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” tablolarında beyan edilir; ancak tabloların "Yüklenilen KDV" veya "İadeye Konu Olan KDV" sütunlarına "0" (sıfır) yazılır.

Bu şekilde beyanda bulunan mükelleflerin, iade için istenenler hariç, iade hakkı doğuran işlemi tevsik eden belgeleri beyanname ekinde ibraz etmeleri gerekir.

  • Amortismana tabi iktisadi kıymet satışları bulunanlar, bu satış tutarlarını 1 no.lu KDV beyannamesinin "Matrah" kulakçığının "Diğer İşlemler" tablosunda "503" kodlu "Amortismana tabi sabit kıymet (taşınmaz, taşıt araçları, demirbaş, makine ve teçhizat vb.) satışları" satırında beyan etmelidir. Bu satışlar nedeniyle hesaplanan KDV'nin 1 no.lu KDV beyannamesinin "Matrah" kulakçığındaki "İlave edilecek KDV" satırına yazılmak suretiyle beyanı mümkün bulunmamaktadır.
  • Ayrıca KDV beyannamesi güncellemesinde,  İndirimler tablosuna   “107” kodlu “ Kanunun 11/1-c ve Geçici 17. Maddelerinden doğan iadelerin indirim yoluyla telafisi nedeniyle indirilecek KDV”  satırı ilave edilmiştir.

KDV Kanunu’nun 11/1-c Maddesi kapsamındaki ihraç kayıtlı teslimler ile Geçici 17. Maddesine göre Dahilde İşleme İzin Belgelilere üretimde kullanılacak maddelerin tecil/terkinli teslimlerden doğan iade alacaklarının nakden veya mahsuben iadesi yerine indirim yoluyla telafisi tercihinde bulunan mükellefler, tecil edilemediği için iadesi gereken KDV tutarlarını ihracatın gerçekleştiği dönemde “107” kodlu satıra yazarak indirim konusu yapabileceklerdir.

  • İade talebinde istenilen belgelere  tebliğin  19 No’lu ekinde yer alan  alan  “İadesi Talep Edilen KDV Hesaplama Tablosu” eklenmiştir.
  • Yatırım teşvik belgesi sahiplerinin belge kapsamında KDV den istisna olarak alış yapabilmek için tebliğ ekindeki EK:9/A daki istisna belgesini vergi dairesinden alarak satıcı firmaya ibraz etmesi gereklidir. Teşvik belgesi kapsamında KDV hesaplamadan mal tesliminde bulunan satıcılar tarafından her bir vergilendirme dönemi içinde gerçekleştirilen bu kapsamdaki satışlar tebliğ ekindeki  (EK: 9B)’de yer alan bildirim formu ile beyanname verme süresi içinde elektronik ortamda vergi dairesine bildirilecektir.

Ayrıca KDV beyannamesinde “Ekler” kısmına “ Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Makine ve Teçhizat Alımlarına İlişkin Bildirim” eklenmiştir.

  • Yeni tebliğe göre,  sadece ihracat istisnası kapsamında değil tüm iade hakkı doğuran işlemler için gerekli şartlar mevcutsa indirimli teminat uygulamasından yararlanılabilecektir. İndirimli teminat uygulamasından faydalanabilmek için vergi dairesine başvurarak İndirimli Teminat Uygulaması Sistemi (İTUS) sertifikası alınması gereklidir. Tebliğden önce indirimli teminat kapsamında olan mükellefler de indirimli teminat uygulamasına devam edebilmek için bu sertifikayı almak zorundadır.
  • DİİB kapsamında KDV siz girdi temin ederek ihraç kayıtlı teslim yapanlara yada  eşdeğer ürün kullanarak  ürettikleri ürünleri ihraç edenlerin iade tutarının hesaplanmasında önemli sınırlama getirilmiştir.  DİİB kapsamında KDV ödemeksizin satın aldığı girdileri kullanarak ürettiği malı KDV  Kanun (11/1-c) maddesi kapsamında ihraç kayıtlı olarak (tecil/terkinli) teslim eden bir mükellefin iade alacağı KDV tutarı, ihraç kayıtlı teslim nedeniyle hesaplayıp tahsil etmediği KDV tutarından, bu ürün için DİİB kapsamında aldığı girdiler nedeniyle ödemediği KDV tutarı düşüldükten sonra kalan tutardan fazla olamayacaktır.

KDV beyannamesinde, bir taraftan teslim tutarı üzerinden tahsil edilmeyen KDV tutarının tamamı beyan edilirken, diğer tarafta ödemediği girdiler nedeniyle iade isteyeceği KDV  tutarının daha düşük olması, fazladan KDV beyanına neden olmaktadır. Aradaki farkın KDV beyannamesinde nasıl gösterileceği henüz belli değildir. Bu konuda E.beyanname ile ilgili güncellemeler ve duyurular takip edilmelidir.

Mayıs 2014 ve sonraki dönemlere ilişkin vergilendirme dönemlerine ilişkin iade taleplerine KDV Genel Uygulama Tebliği uygulanacak, bundan önceki dönemlere ait iade talepleri ise (iade talep dilekçeleri 1 Mayıs 2014 tarihinden sonra verilse bile) önceki tebliğlerdeki usul ve esaslara göre sonuçlandırılacağı bilinmelidir.

20.06.2014

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz  

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.