Gündem

NAKİT SERMAYE ARTIRIMLARINA GETİRİLEN VERGİSEL TEŞVİK

07.04.2015 tarih ve 29319 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6637 sayılı Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 8. Maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nun  “Diğer İndirimler” başlıklı 10. maddesinin birinci fıkrasına (ı) bendi eklenmiştir. Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan bu düzenleme ile sermaye şirketlerinde nakit arttırılan sermaye üzerinden hesaplanacak faiz tutarının kurumlar vergisi matrahından indirilebilme imkanı getirilmiştir. Bu yolla vergi avantajı sağlanarak şirketlerin nakit sermaye artışı yapmaları teşvik edilmektedir.

Uygulama 01.07.2015 tarihinde yürürlüğe girecek olup, bu tarihten sonra yapılacak nakit sermaye artırışları için geçerli olacaktır.

 

İndirimden Kimler Yararlanacaktır;

Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş bulunan veya yeni kurulacak olan anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler bu teşvikten yararlanacak olup finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri bu teşvikten yararlanamayacaktır.

Bu teşvikten sermaye şirketlerinin ilgili hesap dönemi içinde, ticaret siciline tescil edilmiş olan ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdi sermaye artışları ile yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı için yararlanılacaktır.

 

İndirilecek Tutar Nasıl Hesaplanacaktır;

Sermaye şirketlerinin ilgili hesap dönemi içinde nakdi sermaye artışları veya yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan “Bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı” dikkate alınarak hesaplama yapılacaktır. Hesaplama sonucu bulunan tutarın % 50’si, ilgili hesap dönemine ait kurumlar vergisi matrahından indirilecek tutar olarak dikkate alınacaktır.

Yeni kurulan sermaye şirketlerinde söz konusu hesaplama, ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden yapılacaktır.

Kanunda yer alan düzenlemeye göre; ilk hesap dönemi için, nakdi sermayenin ödendiği ay kesri tam sayılmak suretiyle, hesap döneminin sonuna kadar kalan ay süresi dikkate alınarak, kıst hesaplama yapılacaktır. Daha sonraki yıllarda ise tam tutar üzerinden yararlanılmaya devam edilecektir.

 

İndirimden Faydalanmada Süre Sınırlaması Var Mı?

Kanunda yer alan düzenleme, “Bu indirimden, sermaye artırımına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap döneminden itibaren başlamak üzere izleyen her bir dönem için ayrı ayrı yararlanılır. Sonraki dönemlerde sermaye azaltımı yapılması halinde azaltılan sermaye tutarı indirim hesaplamasında dikkate alınmaz.” Şeklindedir.

Bu düzenlemeden indirimden yararlanmak için bir süre sınırlaması getirilmediği, bu indirimden her yıl yararlanılacağı sonucu çıkmakla birlikte, tebliğ yada sirkülerler ile yapılacak düzenlemelerde bunun açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Faydalanılacak tutara ilişkin bir üst sınır da getirilmemiştir.

Ayrıca matrahın yetersiz olması nedeniyle ilgili dönemde indirim konusu yapılamayan tutarlar, sonraki hesap dönemlerine devredecektir. Dolayısıyla, indirim hakkı da kaybolmayacaktır.

Ancak, sonraki dönemlerde sermaye azaltımı yapılması halinde azaltılan sermaye tutarı indirim hesaplamasında dikkate alınmayacaktır.

 

İndirim Kapsamına Girmeyen Kaynaklar;

Yapılan düzenlemede sermaye şirketlerinin,

- nakit dışındaki varlıkların devirlerinden kaynaklanan sermaye artışı,

- birleşme devir ve bölüme işlemlerinden kaynaklanan,

- bilançoda yer alan öz sermaye kalemlerinin sermayeye eklenmesinden,

- ya da ortaklar veya KVK 12. Maddesine göre ortaklarla ilişkili olan kişilerce kredi kullanılması veya borç alınması

Suretiyle gerçekleştirilen sermaye artırımları indirim hesaplamasında dikkate alınmayacağı açıklanmıştır.

 

Bakanlar Kuruluna Verilen Yetki;  

Bakanlar Kurluna; söz konusu % 50 oranı, şirketlerin aktif büyüklükleri, ortaklarının hukuki niteliği, çalışan personel sayıları ve yıllık net satış hasılatlarına göre veya sermayenin kullanıldığı yatırımdan elde edilen gelirlerin kurumun esas faaliyeti kapsamında olmayan faiz, kâr payı, kira, lisans ücreti, menkul kıymet satış geliri gibi pasif nitelikli gelirlerden oluşmasına göre ya da sermayenin kullanıldığı yatırımların teşvik belgeli olup olmadığına veyahut makine ve teçhizat veya arsa ve arazi yatırımları için sermayenin kullanıldığı alanlar itibarıyla ya da bölgeler, sektörler ve iş kolları itibarıyla ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye veya %100’e kadar artırmaya; halka açık sermaye şirketleri için halka açıklık oranına göre %150’ye kadar farklı uygulatmaya ilişkin yetki verilmiştir.

Teşvik uygulaması 01.07.2015 tarihinde yürürlüğe girecek olup, nakit sermaye artışlarına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında olan şirketlerin ana sözleşmelerinin tescilinin, anılan tarihten sonra yapılması halinde bu indirimden yararlanılacaktır.

 

Saygılarımızla,

 28.05.2015

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.