Gündem

ELEKTRONIK ORTAMDA ALINAN E-ARŞIV FATURALARIN ELEKTRONIK ORTAMDA SAKLANACAĞINI BİLİYORMUYUZ?

ELEKTRONIK ORTAMDA ALINAN E-ARŞIV FATURALARIN ELEKTRONIK ORTAMDA SAKLANACAĞINI BİLİYORMUYUZ?

Bilindiği üzere 30/12/2013 tarihinde yayımlanan 433 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bazı mükelleflere e-Arşiv Faturası Uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmiştir.

e-Arşiv Fatura Uygulamasına kayıtlı olan mükellefler, e-Fatura uygulamasına kayıtlı olmayan diğer tüm müşterilerine (nihai tüketiciler ile e-fatura sistemine kayıtlı olmayan vergi mükelleflerine) bu uygulama kapsamında elektronik ortamda fatura oluşturmak, muhafaza / ibraz etmek ve alıcının talebine göre faturayı elektronik ortamda iletmek ya da kağıt ortamda vermek zorundadırlar.

e-Arşiv Faturası düzenleyen mükellefler, uygulama kapsamında düzenleyecekleri e-Arşiv faturalarını, müşterinin tercih ettiği teslim yöntemine göre kağıt ya da elektronik ortamda teslim edeceklerdir. Ancak vergi mükellefi olmayanlara internet üzerinden yapılan satışlarda faturanın elektronik olarak gönderilmesi zorunludur.

E-fatura kayıtlı kullanıcısı olmayan vergi mükellefleri aldıkları e-arşiv faturalarını, kendilerine iletim yöntemine uygun olarak muhafaza ve ibraz etmek zorundadırlar.

Sonuç olarak; vergi mükellefi olan ancak e-fatura uygulamasına kayıtlı olmayan vergi mükellefleri, e- arşiv faturanın kendilerine elektronik ortamda iletilmesini tercih etmişlerse, elektronik olarak aldıkları faturaları elektronik ortamda saklamak zorundadırlar.

Diğer taraftan vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere düzenlenen faturaların iletiminin elektronik ortamda olması halinde vergi kanunlarına göre muhafaza ödevi bulunanlar elektronik ortamda aldıkları faturaların muhafazasını da elektronik ortamda yapmak zorundadır.

                                         

            02.02.2016, İstanbul

 

 

 

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.