VERGİ AFFINA HAZIRMISINIZ?
05 Ağustos 2016
VERGİ AFFINA HAZIRMISINIZ?
Kısa bir süredir gündemde olan “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun”, TBMM’de görüşülmesi tamamlanmış olup, Cumhurbaşkanı’nın onayından sonra Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra yasalaşacaktır.
Kanun ile mevcut vergi, sigorta ve gümrük borçlarına yeniden yapılandırma getirildiği gibi, matrah artırımı yapılarak ödenecek ilave vergiler ile geriye dönük 5 yıllık vergi incelemesinden kurtulabilinecektir. Ayrıca, yurtiçi ve yurtdışında yer alan işletme dışı varlıkların, Türkiye’ye getirilmesi ve işletmeye sokulması sağlanmaktadır. İşletme kayıtlarında yer alan, ancak fiilen olmayan kasa, ortaklardan alacakların kayıtlardan çıkarılmasına da olanak sağlanmaktadır.
Kanun henüz yasalaşmamış olmakla birlikte, kısa zamanda yasalaşması beklenmektedir. Bu nedenledir ki, yasa kapsamında şirketlerin resmi kurumlara olan vergi, sgk, gümrük vb. borçlarını, itilaflı olan vergi davalarını, mali tablolarını, işletmeye alınabilecek yurtiçi ve yurtdışı varlıklarını gözden geçirmelerinde fayda görmekteyiz.
1. Vadesi 30.06.2016 tarihinden önce olup, vadesi geldiği halde ödenmemiş vergi, sigorta primi, gümrük vergisi, belediyeye olan su, atık su, katı atık ücreti gibi borçlarınız var mı?
Vadesi geldiği halde ödenmemiş ve Kanun kapsamına giren kamu borçlarınız varsa, vergi asıllarına Yİ-ÜFE oranında faiz eklenmek suretiyle borç yeniden hesaplanacak, vergi aslına bağlı cezalar, gecikme zam ve faizleri silinecektir.
Ayrıca taksitle ödeme imkanı bulunup, ilave bir faizle 6, 9, 12 ve 18 ayda ödenebilecektir.
Ödeme Seçeneği |
Katsayı |
6 taksitle ödeme |
1,045 |
9 taksitle ödeme |
1,083 |
12 taksitle ödeme |
1,105 |
18 taksitle ödeme |
1,15 |
Vergi daireleri, gümrük idareleri ve sosyal güvenlik kurumlarından borç sorgulamalarını yaparak, kapsama giren borçlarınızı tespit edebilirsiniz.
2. Kesinleşmemiş veya dava aşamasında bulunan vergi, gümrük vergisi ve cezalarınız var mı?
Vergi incelemeleri ve gümrük incelemeleri sonucu idarece yapılan vergi tarhiyatları varsa, Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla, bulunduğu dava aşamasına ve verilmiş olan son karara göre, vergi asıllarının % 50-% 80’i ile cezalar (vergi aslına bağlı olmayan cezalarda %75-%90’ı ) ve gecikme zamları silinmektedir. Bu kapsamda aftan yararlanabilmek için davadan vazgeçilmesi şarttır.
Şirketlerin, bu kapsamda kanundan yararlanmak için öncelikle ihtilaflı olan ve vergi mahkemesi, Danıştay vb. dava aşamasında bulunan dosyalarını incelemeleri ve tespit etmeleri gerekmektedir.
Kanun kapsamından yararlanma şartlarında “en son karar” önem arzetmektedir. En son karar, kanunun yayımlandığı tarihten önce taraflardan birine tebliğ edilmiş olan karar kabul edildiğinden, mükelleflerin bu düzenlemelerden faydalanabilmek için davadan vazgeçtiklerini de dikkate alarak ihtiyatlı davranmalarında hukukçuları ile irtibata geçerek dava aşamasını ve “en son karar”ı tespit etmelerinde fayda bulunmaktadır.
3. Matrah artırımı ile 5 yıllık incelemeden kurtulabilirsiniz.
Kanunun matrah ve vergi artışına ilişkin hükümleri ile;
2011, 2012, 2013 ve 2014 ve 2015 yılları için yıllık gelir ve kurumlar vergisi matrah artırımı, KDV vergi artırımı ve bazı stopaj (tevkifat) türlerinde stopaj vergileri için artırım imkanı getirilmiştir.
Matrah ve vergi artırımı yapılan yılda artırılan vergi türüne ilişkin inceleme ve tarhiyat yapılamayacaktır.
Matrah ve vergi artışları; yıllık gelir ve kurumlar vergisi, KDV ve bazı stopajları kapsamaktadır. Bu vergiler dışındaki vergi türlerinde (örneğin; ÖTV, damga vergisi, tapu harcı) geçerli değildir.
Olası vergi incelemelerinden kurtulmak için matrah artımı yaparak, ödenecek ilave bir vergi ile incelemelerden kurtulabilirsiniz. Özellikle zararla sonuçlanmış yada vergi matrahı düşük dönemlerde asgari ödenecek vergilerle, tüm yıl incelemesinden kurtulmak mümkündür.
Ekte yer alan tabloları kullanarak, matrah artırımında bulunulması halinde ödenecek vergi tutarlarını hesaplayabilirsiniz. Müşavirlerinizle yapacağınız değerlendirme sonrası, hangi dönem yada hangi vergi türü itibariyle matrah artırımında bulunabileceğinizi tespit edebilirsiniz.
4. Halen vergi incelemesi devam eden işlemleriniz var mı?
Kanunun yayımlandığı tarihten önce başlanılan vergi incelemelerine devam edilecektir. Ancak vergi incelemesi aşamasında inceleme yılına ilişkin de matrah artırımında bulunabilirsiniz. Matrah artırımında bulunulması halinde, incelemenin 1 ay içinde bitirilmesi gerekmektedir. Aksi halde incelemeye devam edilemiyor.
Matrah artırımında bulunmamış yada matrah artırımında bulunulmayan bir vergi tarhiyatı yapılmışsa (örneğin; sadece kurumlar vergisi matrah artırımında bulunulmuş olup, tarhiyat KDV üzerinden yapılmışsa) yada yapılan tarhiyat matrah artırımı kapsamına (örneğin; Özel Tüketim Vergisi) girmiyorsa, yine de inceleme tamamlandığında bu kanun kapsamından yararlanmanız mümkün.
Kanun kapsamından yararlanılmak istenmesi halinde vergilerin % 50’si ve gecikme faizi yerine Yİ-ÜFE oranında faizinin ödenmesi halinde; verginin % 50’si ile cezaların tamamı ve gecikme faizinin tamamı silinecektir. Vergi aslına bağlı olmayan cezalarda % 25’i ödenecek, % 75’i silinecektir. Ödenecek vergi ikişer aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte ödenebilecektir.
Yapılan vergi tarhiyatı sonrasında; yazılan vergi inceleme raporları müşavirleriniz ile değerlendirilmeli, uzlaşma, dava açma seçenekleriniz yanında yukarıdaki şartlarla kanun kapsamında ödenebileceği de gözden geçirilmelidir.
5. İşletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yeralmayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaş yada kayıtlarda bulunduğu halde işletmede bulunmayan emtia kayıtlarını düzeltebilirsiniz.
İşletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yeralmayan emtia, makine, techizat ve demirbaşları tespit edilecek rayiç bedel ile kanunun yayımlandığı tarihi izleyen 3. ayın sonuna kadar envanter listesi ile vergi dairesine bildirmek ve genel orana tabi olanlarda % 10 KDV, indirimli oranlı olanlarda tabi olduğu oranın yarısı (örneğin tekstilde % 4) oranında KDV ödenmek suretiyle kayıtlara alınması mümkündür.
Ayrıca kayıtlarda yeraldığı halde, işletmede bulunmayan emtiaların, gayrisafi kar oranı dikkate alınarak ve fatura düzenlenerek, ilave vergi ve ceza ödemeksizin işletmeden çıkarılması mümkündür.
Işletmelerin bu kapsamda stok ve demirbaş sayımı yaparak, kayıt dışı olan emtia ve demirbaş yada fazla bulunan stoklarını tespit etmelerinde fayda bulunmaktadır.
6. Kayıtlarda yeraldığı halde işletmede bulunmayan kasa ve ortak alacaklarınızdan kurtulmanız mümkün.
Şirketlerin 31.12.2015 tarihi itibarıyla bilançolarında görülmekle birlikte işletmede bulunmayan kasa mevcutlarından, yada ödünç verme yada benzer nedenlerle ortaya çıkan ortak alacaklarının (net tutar) % 3 oranında vergi ödenmek suretiyle kayıtlardan silinmesi mümkündür. Ancak kayıtlardan çıkarılması kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınarak yapılması mümkün olduğundan, bu tutarın mali tabloda ticari karı etkileyeceği bilinmelidir.
Bu tarz vergi affı düzenlemelerinin 5 yıldan önce yapılması mümkün olmayacağından, fiktif olan kayıtların düzeltilmesi için bir avantaj olarak değerlendirilebilir.
7. Varlık Barışı ile herhangi bir vergi ödemeksizin yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını Türkiye’ye getirebilir, Türkiye’de bulunan ancak kayıtlarda yeralmayan, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlarınızı şirket defterlerine kaydedebilirsiniz.
Kanunun bu hükümlerden yararlanmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler yurt dışında bulunan; para, altın, döviz, menkul kıymet, diğer sermaye piyasası araçlarını, 31 Aralık 2016 tarihine kadar Türkiye’ye getirebileceklerdir.
Para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının yasal defterlerde kayıtlı olan yurt dışı kredi kurumlarına bulunan borçların kapatılmasında (31 Aralık 2016 ya kadar) kullanılması halinde yurda getirilmesi gerekmeyecektir.
Defter tutan mükellefler bunları vergiye tabi dönem kazancına dahil edilmeksizin işletmelerine dahil edebilecekler, dağıtılabilir kazanca dahil etmeksizin işletmeden çekebileceklerdir.
Türkiye’de bulunan ancak yasal defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının 31 Aralık 2016 tarihine kadar yasal defterlere dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaksızın dahil edilmesi ve daha sonra işletmeden dağıtılabilir kazanca dahil edilmeksizin çekmeleri mümkün olabilecektir.
Yurtdışındaki varlıkların getirilmesi yada Türkiye’deki varlıkların kayıtlara alınması durumunda herhangi bir vergi ödenmeyeceği gibi, varlıklarını getiren gerçek yada tüzel kişiler kanuni temsilcileri hakkında, başka bir neden ile gerekli olması hali saklı olmak üzere sırf bu işlemin yapılmış olmasından dolayı hiç bir şekilde vergi incelemesi ve tarhiyatı ile herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma yapılamayacak, vergi cezası ve idari para cezaları kesilemeyecektir.
Kanun kapsamında Türkiye’ye getirebileceğiniz; para, altın, döviz, menkul kıymet, diğer sermaye piyasası araçlarınız var mı? Gözden geçirilmesinde fayda bulunmaktadır.
Saygılarımızla,
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
Ek ( 2016_ MatrahVergiArtırımı_Hesaplama_Tablosu )
© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.