Sirküler

Ba ve Bs Formlarıyla ilgili önemli hatırlatma.

Yıl: 
2010
 
 
 
SİRKÜLER
02/07
18/02/2010
 
KONU :
* Ba ve Bs Formlarıyla ilgili önemli hatırlatma.
 
 
BA VE BS FORMLARIYLA İLGİLİ ÖNEMLİ HATIRLATMA:
 
Belli haddi aşan alış ve satışların aylık formlarla bildirilmesi yükümlülüğü 396 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yeniden düzenlenmiş olup, sözkonusu genel tebliğ ve yeni düzenlemelere ilişkin açıklamalarımız 05.02.2010 tarih ve 02/02 sayılı sirkülerimizde mevcuttur.
 
2010 yılı Ocak ayından itibaren uygulanacak olan yeni düzenlemeyle ilgili olarak aşağıdaki hususları tekrar hatırlatmakta fayda görüyoruz:
 
* Mal ve hizmet alış / satış faturaları, düzenlendiği tarihin ait olduğu ayın formuna dahil edilecektir. Diğer bir ifadeyle belge tarihleri esas alınarak formlar doldurulacaktır.
Bu husus özellikle alış belgelerinin zamanında muhasebeye ulaşması ve kayıtlara girilmesi açısından önemlidir. Ba ve Bs formlarına alınacak mal ve hizmet alış/satışlarıyla ilgili olarak firmalarla aylık mutabakatların yapılması da yine önem taşımaktadır. Sözkonusu formlar vergi idaresince bilgisayar ortamında kontrol edildiğinden olası bir hata yada gecikme halinde ceza ile muhatap olmak ihtimal dahilindedir.
 
* Ba ve Bs formları ile ilgili olarak, süresinde yapılacak düzeltmelerde yada süresinden sonra ilk on gün içinde yapılacak düzeltmelerde özel usulsüzlük cezası kesilmemektedir. Bu süreler geçtikten sonra yapılacak düzeltmelerde de ise aynı ayın formlarıyla ilgili olarak tüm mutabakatların yapılmasına dikkat ederek tek seferde düzeltme yapmak ceza açısından daha avantajlı olacaktır.
 
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.