Sirküler

Serbest bölgelerdeki ücret istisnası uygulaması ile açıklama yapıldı.

Yıl: 
2010
 
 

 

SİRKÜLER
09/02
 
 
03/09/2010
 
KONU :
* Serbest bölgelerdeki ücret istisnası uygulaması ile açıklama yapıldı.
 
 
SERBEST BÖLGELERDEKİ ÜCRET İSTİSNASI UYGULAMASI İLE AÇIKLAMA YAPILDI:
 
Serbest bölgelerde ödenen ücretlere uygulanan gelir vergisi istisnasıyla ilgili 1 Seri No’lu Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliği’nde yeralan bir açıklamanın Danıştay kararı ile iptal edilmesi dikkate alınarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nca 1 Eylül 2010 tarihli Serbest Bölgeler Kanunu Sirküleri/3 yayımlanmıştır.
 
Sözkonusu Başkanlık sirküleri ekte sunulmuştur.
 
 
 
Tarih       01/09/2010
Sayı         3218 SBK-3 /2010-3/ Ücretler
Kapsam
 
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı
 Serbest Bölgeler Kanunu Sirküleri/ 3  
Konusu: 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununda yer alan Gelir Vergisi Stopajı teşvikinin uygulanmasına ilişkin Danıştay Kararı
Tarihi: 01/09/2010
Sayısı : 3218 SBK-3 /2010-3/ Ücretler
İlgili olduğu maddeler: Serbest Bölgeler Kanunu Geçici Madde 3
İlgili olduğu kazanç türleri: Ücretler 
           1. Giriş
3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununun geçici 3 üncü maddesi uyarınca, serbest bölgelerde istihdam edilen personelin ücretlerinin gelir vergisinden istisna edilmesine ilişkin açıklamalar 12.03.2009 tarih ve 27167 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1 Seri No.lu 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliğinde yapılmış olup, Tebliğin bazı bölümlerinde yer alan çeşitli ibareler ve örneklerin iptali için açılan dava hakkında Danıştay tarafından verilen karara ilişkin açıklamalar bu sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.
            2. Konu İle İlgili Mevzuat ve Yargı Kararları
Anılan Genel Tebliğin bazı bölümlerinde yer alan çeşitli ibareler ve örneklerin iptali ve dava sonuçlanıncaya kadar yürütmenin durdurulması talebiyle açılan dava sonucunda Danıştay Dördüncü Dairesi tarafından 08.10.2009 tarihli ve Esas No:2009/5196 sayılı karar ile söz konusu Genel Tebliğin "İstisna Şartlarının Gerçekleşmemesi" başlıklı 5 inci bölümünde yer alan "213 sayılı Kanun hükümlerine göre düzeltme işlemi yapılarak mükellefe gelir vergisi kesintisinin red ve iade edilmesi durumunda, tahsil edilen gecikme zammı iade konusu olmayacaktır." şeklindeki açıklama hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmiş ve bu karara yapılan itiraz ise Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun 25.12.2009 tarih ve YD İtiraz No:2009/59 sayılı kararı ile reddedilmiştir.
Bu karar üzerine, davanın esasına ilişkin hüküm verilinceye kadar, anılan düzenlemenin uygulanmasında, yukarıda açıklanan yürütmeyi durdurma kararının dikkate alınarak işlem yapılması gerektiği hususu Başkanlığımızca yayımlanan 1 Sıra Numaralı Serbest Bölgeler Kanunu Sirküleri ile duyurulmuştu.
Danıştay Dördüncü Dairesi davanın esasına ilişkin olarak, 07.04.2010 tarihli ve E:2009/3570 - K:2010/1900 sayılı kararı ile söz konusu Genel Tebliğin "İstisna Şartlarının Gerçekleşmemesi" başlıklı 5 inci bölümünde yer alan ‘213 sayılı Kanun hükümlerine göre düzeltme işlemi yapılarak mükellefe gelir vergisi kesintisinin red ve iade edilmesi durumunda, tahsil edilen gecikme zammı iade konusu olmayacaktır.' şeklindeki açıklamanın iptaline karar vermiştir.
Buna göre, anılan düzenlemeye ilişkin olarak uygulamada, yukarıda açıklanan iptal kararı dikkate alınarak işlem yapılması gerekmektedir.
Duyurulur.
 
 
Mehmet KİLCİ       
Gelir İdaresi Başkanı
 
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.