Sirküler

*Bazı malların finansal kiralama kapsamında teslim ve kiralanmasında KDV oranı % 1’ e indirildi.

Yıl: 
2011
SİRKÜLER
12/07
28/12/2011
 
KONU :
*Bazı malların finansal kiralama kapsamında teslim ve kiralanmasında KDV oranı % 1’ e indirildi.
 
 
BAZI MALLARIN FİNANSAL KİRALAMA KAPSAMINDA TESLİM VE KİRALANMASINDA KDV ORANI % 1’E İNDİRİLDİ :
 
27 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2011/2604 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, bu tarihten sonra düzenlenen finansal kiralama sözleşmeleri kapsamındaki kiralama ve teslimler için geçerli olmak üzere KDV oranlarında aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:
 
1. Bilindiği gibi; KDV Kanunu’nun 13/d maddesine göre Yatırım Teşvik Belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makine ve teçhizat teslimleri KDV den istisnadır.
Yeni Kararla getirilen düzenleme gereği (bu tarihten sonra düzenlenecek finansal kiralama sözleşmeleri için geçerli olmak üzere); finansal kiralama şirketleri bu hükümlere göre KDV siz olarak satın aldıkları makine ve teçhizatı finansal kiralama kapsamında kiraya verdiklerinde kira faturaları üzerinden KDV % 1 oranıyla hesaplanacaktır. Bundan önce, kira faturalarında KDV makine ve teçhizatın tabi olduğu KDV oranı dikkate alınarak hesaplanıyordu. Dolayısıyla, Yatırım Teşvik Belgesine bağlı finansal kiralama yapanlar lehine getirilmiş bir düzenlemedir.
 
2. Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 84 ve 85 tarife istatistik pozisyonlarında yeralan amortismana tabi iktisadi kıymet niteliği taşıyan bir kısım makine ve cihazın finansal kiralamaya konu olmak üzere finansal kiralama şirketlerine teslimi ve bu malların finansal kiralama şirketleri tarafından KDV mükellefleri ile işlemleri KDV den istisna edildiği için KDV mükellefiyeti bulunmayan ancak kazançları bilanço esasına göre tespit edilen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine kiralanması ve teslimi
% 1 oranında KDV ye tabi tutulacaktır. (Kulanılmış olanlar ile aksam, parça, aksesuar ve teferruat hariçtir) Bundan önce, bu işlemlerde KDV makine ve cihazın tabi olduğu KDV oranı dikkate alınarak hesaplanıyordu. Dolayısıyla, yapılan bu düzenleme sözkonusu makine ve teçhizatın finansal kiralama işlemine konu edilmesinde KDV avantajı sağlamaktadır. Sözkonusu düzenleme de bu tarihten sonra düzenlenecek finansal kiralama sözleşmeleri için geçerlidir.
 
3. Yukarıdaki ilk iki bölümde sayılmayan finansal kiralama işlemleri kapsamındaki teslim ve kiralamalarda ise işleme konu malın tabi olduğu KDV oranının uygulanmasına devam olunacaktır. Yapılan değişiklik yukarıda “1” ve “2” no’lu bölümlerde sayılanlarla sınırlıdır.
 
2011/2604 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı sirkülerimiz ekindedir.
 
Saygılarımızla.

 

EkBoyut
SİRKÜLER-12-07 EK.pdf 334.47 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
SİRKÜLER-12-07 EK.pdf

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.