Sirküler

* Dahilde işleme yada geçici kabul rejimi kapsamında yurt içinden KDV siz alış yapılması ile ilgili yasa maddesinin son durumu.

Yıl: 
2011
 
 
SİRKÜLER
01/13
 
07/01/2011
 
KONU :
* Dahilde işleme yada geçici kabul rejimi kapsamında yurt içinden KDV siz alış yapılması ile ilgili yasa maddesinin son durumu.
* Yürürlük süresi dolan diğer bazı düzenlemelerin son durumu.
 
1. DAHİLDE İŞLEME YADA GEÇİCİ KABUL REJİMİ KAPSAMINDA
YURT İÇİNDEN KDV SİZ ALIŞ YAPILMASI İLE İLGİLİ YASA MADDESİNİN SON DURUMU:
 
Bilindiği üzere, KDV Kanunu’nun Geçici 17. Maddesi ile; dahilde işleme ve geçici kabul rejimi kapsamında ihraç edilecek malların üretiminde kullanılacak maddelerin 31 Aralık 2010 tarihine kadar tesliminde KDV tahsil edilmeksizin tecil/terkin kapsamında işlem yaptırmaya Bakanlar Kurulu yetkili kılınmış olup, daha sonra bu yetki kullanılmış ve MaliyeBakanlığı genel tebliğleri ile belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda uygulama yürütülmüştür.
 
Ancak; sözkonusu Geçici 17. Maddenin süresi 31 Aralık 2010 tarihinde sona ermiş olup, halen bu madde yürürlükte bulunmamaktadır.
Öte yandan; şu sıralarda T.B.M.M.’nde görüşülmekte olan ve kamuoyunda torba yasa tasarısı olarak adlandırılan tasarıda şu hükme yer verilmiştir (alt komisyon metninden alınmıştır) :
 
“MADDE 68- 3065 sayılı Kanunun geçici 17 nci ve geçici 23 üncü maddelerinde ve 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun geçici 68 inci maddesinde yer alan “31.12.2010” ibareleri “31/12/2015” olarak değiştirilmiştir.”
 
Tasarıda sözkonusu 68. Maddenin 31 Aralık 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceği hükmü de mevcuttur. Diğer bir ifadeyle, Geçici 17. Maddenin geçerlilik süresi 31 Aralık 2010 tarihinden geçerli olmak üzere uzatılmaktadır. Fakat, anılan maddenin henüz tasarı halinde bulunduğu ve Kanunlaşma sürecinde değişikliklere uğrayabileceği hususu da göz önünde bulundurulmalıdır.
 
2. YÜRÜRLÜK SÜRESİ DOLAN DİĞER BAZI DÜZENLEMELERİN SON DURUMU:
 
Tasarının sözkonusu 68.Maddesi ile, yürürlüğü 31 Aralık 2010 tarihinde sona eren KDV Kanunu’nun Geçici 23. Md.’nin süresinin de aynı şekilde uzatılması sözkonusudur.
Anılan madde; Milli Eğitim Bakanlığına bilgisayar ve donanımlarının bedelsiz teslimleri ile bunlara ilişkin yazılım teslimi ve hizmetleri, bu mal ve hizmetlerin bağışı yapacak olanlara teslim ve ifasına ilişkin istisnayı düzenlemektedir.
 
Öte yandan; Gelir Vergisi Kanunu’nun Türkiye Jokey Kulübünün ücret ödemeleri üzerinden yapılacak tevkifatla ilgili Geçici 68. Maddesinin yürürlük süresi 31 Aralık 2010 da bitmiş olup, tasarının aynı maddesi ile bu sürenin de uzatılması öngörülmektedir.
 
Yürürlük süresini uzatan düzenlemelerin henüz tasarı halinde olduğunu hatırlatırız.
 
SAYGILARIMIZLA.
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.