Sirküler

Kira sertifikaları gelirleri ile ilgili tevkifat ve BSMV oranı hakkında Karar yayımlandı.

Yıl: 
2011

 
SİRKÜLER
06/02
 
29/06/2011
 
 
KONU :
* Kira sertifikaları gelirleri ile ilgili tevkifat ve BSMV oranı hakkında Karar yayımlandı.
 
 
 
KİRA SERTİFİKALARI GELİRLERİ İLE İLGİLİ TEVKİFAT VE BSMV ORANI HAKKINDA KARAR YAYIMLANDI:
 
Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre yapılacak tevkifat oranlarını belirleyen Kararlarda değişiklik yapılmak suretiyle, tam mükellef varlık kiralama şirketleri tarafından yurt dışında ihraç edilen kira sertifikalarının gelirleri üzerinden yapılacak tevkifatın oranı:
 
* Vadesi 1 yıla kadar olanlara sağlanan gelirlerden              % 10,
* Vadesi 1 yıl ile 3 yıl arası olanlara sağlanan gelirlerden     % 7,
* Vadesi 3 yıl ile 5 yıl arası olanlara sağlanan gelirlerden     % 3,
* Vadesi 5 yıl ve daha uzun olanlara sağlanan gelirlerden    % 0,
 
olarak belirlenmiştir. (29 Haziran 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2011/1854 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı)
 
            Yine aynı Karar ile; BSMV oranlarını belirleyen Bakanlar Kurulu Kararının
“f” ve “g” bentlerine aşağıdaki sarı boyalı yazılarla belirtilen ilaveler yapılmıştır:
 
“f) Yurt içinde Türk Lirası cinsinden ihraç edilen tahviller ve varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarının geri alım ve satım taahhüdü ile iktisap veya elden çıkarılması karşılığında lehe alınan paralar üzerinden %1,
g) Yurt içinde Türk Lirası cinsinden ihraç edilen tahviller ve varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikalarının vadesi beklenmeksizin satışı nedeniyle lehe alınan paralar üzerinden %1,”
 
2011/1854 sayılı Kararda kira sertifikaları dışında da bir düzenleme bulunmaktadır. Şöyle ki;
bilindiği üzere, Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 67. Maddesinin 11. Maddesi kapsamında tevkifata tabi tutulmuş kıymetler için yapılacak ihtiyari yıllık gelir vergisi beyanında hesaplanacak vergi oranı; hisse senetlerine ve hisse senedi endekslerine dayalı olarak yapılan vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri dahil olmak üzere hisse senetlerinden (menkul kıymetler yatırım ortaklıkları hisse senetleri hariç) elde edilen kazançlar için %0, diğer kazançlar için %10 dur. İMKB de işlem gören aracı kuruluş varantları da 2011/1854 sayılı Karar ile ihtiyari yıllık beyanda % 0 oranı ile vergi hesaplanacak gelirler arasına dahil edilmiştir.
 
SAYGILARIMIZLA.

EkBoyut
SİRKÜLER-06-02-Kira sertifikaları gelirleri ile ilgili tevkifat ve BSMV oranı hakkında Karar yayımlandı.doc 433.5 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.