Sirküler

* 3996 ve 3359 sayılı Kanunlar kapsamındaki bazı teslim ve hizmetlere KDV istisnası getirildi. * Doğal afetler ile olağanüstü politik risk nedeniyle meydana gelen mücbir sebeplere istinaden 6111 sayılı Kanunda yeralan taksit sürelerinin uzatılmasına ilişk

Yıl: 
2012
 
 
SİRKÜLER
04/02
 
09/04/2012
 
 
KONU :
* 3996 ve 3359 sayılı Kanunlar kapsamındaki bazı teslim ve hizmetlere KDV istisnası getirildi.
* Doğal afetler ile olağanüstü politik risk nedeniyle meydana gelen mücbir sebeplere istinaden 6111 sayılı Kanunda yeralan taksit sürelerinin uzatılmasına ilişkin genel tebliğ yayımlandı.
* Malul ve engelliler adına kayıtlı taşıtlara ait Motorlu Taşıtlar Vergisi hakkında genel tebliğ yayımlandı.
 
 
3996 VE 3359 SAYILI KANUNLAR KAPSAMINDAKİ BAZI TESLİM VE HİZMETLERE KDV İSTİSNASI GETİRİLDİ:
 
4 Nisan 2012 tarihli mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan 6288 sayılı Kanunla Katma Değer Vergisi Kanunu’na aşağıdaki geçici 29. Madde eklenmiştir:
“GEÇİCİ MADDE 29 – 8/6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanuna göre yap-işlet-devret modeli çerçevesinde gerçekleştirilecek projeler ve 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun ek 7 nci maddesine göre Yüksek Planlama Kurulu tarafından kiralama karşılığı yaptırılmasına karar verilen sağlık tesislerine ilişkin projelerden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ihale veya görevlendirme ilanı yayımlanmış ancak teklif alınmamış olanlar ile 31/12/2023 tarihine kadar ihale veya görevlendirme ilanı yayımlanacak olanların; ihale edilmesi ile görevlendirilen veya projeyi üstlenenlere yatırım döneminde proje kapsamında yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları katma değer vergisinden müstesnadır.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce teklifleri alınmış ya da ihalesi veya görevlendirmesi yapılmış işlerde; görevli şirketin veya yüklenicinin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde talepte bulunması halinde bu maddenin yürürlük tarihinden sonra birinci fıkra kapsamındaki mal teslimleri ve hizmet ifaları da katma değer vergisinden müstesna tutulur. Şu kadar ki, bu istisnanın uygulanabilmesi için görevli şirketin veya yüklenicinin proje nedeniyle yatırım döneminde yükleneceği katma değer vergisi tutarının, indirim yoluyla telafi edilebileceği tarihe kadar, projenin ana kredi finansman koşullarına göre oluşacak finansman maliyeti tutarı veya buna isabet eden sürenin, ilgisine göre; işletme süresi öngörülen projelerde işletme süresinden, kira öngörülen projelerde kira tutarından veya kira süresinden indirileceği hususunun bu şirketler tarafından, içeriği idarece belirlenecek taahhütname ile taahhüt edilmesi ve bu taahhüdün idarece kabul edilmesi gerekir. İndirimler, ilgili projelere ait sözleşmelerde öngörülen esaslar dikkate alınarak yapılır.
Bu kapsamda yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler bu Kanunun 32 nci maddesi hükmü uyarınca istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilir.
Maliye Bakanlığı, istisna kapsamına girecek teslim ve hizmetleri tanımlamaya, istisna ve iadeye ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”
Anılan Kanun maddesi 4 Nisan 2012 de yürürlüğe girmiştir.
 
DOĞAL AFETLER İLE OLAĞANÜSTÜ POLİTİK RİSK NEDENİYLE MEYDANA GELEN MÜCBİR SEBEPLERE İSTİNADEN 6111 SAYILI KANUNDA YERALAN TAKSİT SÜRELERİNİN UZATILMASINA İLİŞKİN GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI:
 
17 Mart 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 2012/2941 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile;
 
Vergi Usul Kanunu çerçevesinde doğal afet nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerdeki dairelere borçlu olanlar ile Ekonomi Bakanlığı tarafından olağanüstü politik riskin gerçekleştiği tespit edilen ülkelerde de faaliyette bulunan vergi mükelleflerinden, durumları Vergi Usul Kanunu’nun 13 üncü maddesine göre mücbir sebep hali kabul edilenler için geçerli olmak üzere,
 
6111 sayılı Kanunun ilk dört kısmı çerçevesinde alacakları yapılandırılan idarelere ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri yeniden belirlenmişti.
 
Konuyla ilgili olarak, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında 6111 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No: 3) 7 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış olup, sirkülerimiz ekinde sunulmuştur.
 
MALUL VE ENGELLİLER ADINA KAYITLI TAŞITLARA AİT MTV HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI:
 
30 Mart 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 40 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği’nde; Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin (c) bendinde, malûl ve engelliler adına kayıtlı taşıtların motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulmasına ve Kanunun 5 inci maddesinin son fıkrasında, (I) sayılı tarifede yer alan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin kasko sigortası değeri uygulamasına yönelik hükümler ile malûl ve engellilere ait taşıtlarda motorlu taşıtlar vergisi istisnası ve kasko sigortası değeri uygulamasında başvuru sahiplerinden istenilen bilgi ve belgelere ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.
 
 
Saygılarımızla.

 

EkBoyut
SİRKÜLER-04-02-3996 ve 3359 sayılı Kanunlar kapsamındaki bazı teslim ve hizmetlere KDV istisnası getirildi.doc 471 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.