Sirküler

Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu yayımlandı

Yıl: 
2012

 

SİRKÜLER

12/02

 

14/12/2012

 

 

KONU:

 

* Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu yayımlandı.

 

FİNANSAL KİRALAMA, FAKTORİNG VE FİNANSMAN ŞİRKETLERİ KANUNU YAYIMLANDI:

 

13 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6361 Sayılı Kanunla; finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerinin kuruluş ve çalışma esasları ile sözleşmelerine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir.

 

Sözkonusu Kanunun 52’nci maddesi ile; 3226 Sayılı Finansal Kiralama Kanunu ile 90 Sayılı Ödünç Para Verme İşleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ek ve değişiklikleri ile birlikte yürürlükten kaldırılmıştır. Ancak; geçiş dönemine ilişkin olarak geçici maddelerde özel hükümler  bulunmaktadır.

 

Bilindiği üzere; vergisel açıdan finansal kiralama işlemlerinde değerleme Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 290’ıncı maddesine göre yapılmaktadır. Anılan maddedeki tanıma uyan işlemler, finansal kiralama şirketleri dışındaki kişi ve kurumlarla yapılmış olsa bile vergisel açıdan finansal kiralama sayılacak, buna karşılık finansal kiralama şirketi ile yapılmış bile olsa anılan maddedeki şartlar sağlanmıyorsa yapılan kiralama işlemi vergisel açıdan finansal kiralama olarak değerleme olarak değerlendirilmeyecektir.

 

6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu aşağıda sunulmuştur.

Saygılarımızla,

EkBoyut
SİRKÜLER-12-02-Finansal Kiralama Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu yayımlandı.docx 168.55 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.