Sirküler

Mükellef Bilgileri Bildirimi verilmesi yükümlülüğü getirildi.

Yıl: 
2012
SİRKÜLER
01/12
23/01/2012
 
KONU :
* Mükellef Bilgileri Bildirimi verilmesi yükümlülüğü getirildi.
 
 
MÜKELLEF BİLGİLERİ BİLDİRİMİ VERİLMESİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ GETİRİLDİ:
 
Bilindiği üzere,   kurumlar vergisi ve gelir vergisi mükellefleri; gelir, kurumlar, geçici, muhtasar , damga, KDV gibi vergi beyannamelerinin yanı sıra vergi idaresine periyodik olarak bazı bildirimleri de düzenleyerek vermek zorundadır. Bunlara örnek olarak; her yıl verilmesi gereken Kesin Mizan Bildirimi (VUK GT:403) ile aylık mal ve hizmet alış ve satışlarının bildirildiği Form Ba ve Form Bs (VUK GT: 396) yi gösterebiliriz.
 
Maliye Bakanlığı bu defa 413 Sıra No’lu Vergisi Usul Kanunu Genel Tebliği ile
“Mükellef Bilgileri Bildirimi” verilmesi zorunluluğu getirmiştir. (20 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete)
 
Sözkonusu bildirim içeriğine bakıldığında; kimlik bilgileri ve kayıtlı bulunan oda, sicil gibi rutin bilgilerin yanı sıra mükellefin yıllık brüt satışlar tutarının veya gayri safi hasılatının farklı faaliyet alanlarına göre gruplandırılarak bildirime aktarılacağı, elektrik ve doğal gaz aboneliği ile ilgili abone numaraları bilgilerinin, kiralık yerin sahibi ile ilgili bazı ilave bilgilerin de istenildiği görülmektedir. Sözkonusu bilgilerin, mükelleflerin faaliyet sonuçlarının vergisel yönden analizinde veri olarak kullanılacağı anlaşılmaktadır.
 
413 Sıra No’lu Vergisi Usul Kanunu Genel Tebliği sirkülerimizin ekinde, “Mükellef Bilgileri Bildirimi” ise sirkülerimiz ekinde mevcut olup yeni düzenleme kısaca aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
 
Bildirimi Verecek Olanlar:
Kurumlar vergisi mükellefleri ile ticari kazanç (basit usuldekiler hariç), zirai kazanç ve serbest meslek kazancı elde eden gelir vergisi mükellefleri sözkonusu bildirimi vermek zorundadır. Bildirimin, merkez ve her şube için ayrı ayrı verilmesi gerekmektedir.
 
Bildirim Verilme Zamanı ve Şekli:
Tebliğ ekinde örneği bulunan bildirim; her yıl 1Nisan – 31 Mayıs tarihleri arasında elektronik ortamda verilecektir. İnternet vergi dairesinde bildirimin düzenlenmesi ile ilgili açıklamalar mevcuttur. Hatalı verilen bildirimlerle ilgili düzeltme bildirimi yapılacak olup bu düzeltme bildirimi daha önce bildirimde bulunulmamış gibi yeniden düzenlenecektir.
 
Saygılarımızla.
 

 

EkBoyut
SİRKÜLER-01-12 EK.xls 60.5 KB
SİRKÜLER-01-12-Mükellef Bilgileri Bildirimi verilmesi yükümlülüğü getirildi.doc 407 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.