Sirküler

* Yıllık gelir vergisi beyannameleriyle ilgili rehberler yayımlandı.

Yıl: 
2012
SİRKÜLER
02/04
 
28/02/2012
 
 
KONU :
* Yıllık gelir vergisi beyannameleriyle ilgili rehberler yayımlandı.
* İndirimli oranlı teslimlerden ve hizmetlerden kaynaklanan iadelere amortismana tabi kıymetler açısından getirilen sınırlamanın iptali hakkında.
* İlan ve reklam vergisi beyannamesi ve çevre temizlik vergisi bildirimi hakkında genel tebliğ yayımlandı.
 
 
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMELERİYLE İLGİLİ REHBERLER YAYIMLANDI:
 
Yıllık gelir vergisi beyannamesiyle beyan edilmesi gereken bazı gelir unsurları hakkında
Gelir İdaresi Başkanlığı’nca beyanname düzenleme rehberleri yayımlanmıştır.
 
Kira geliri elde edenler için beyanname düzenleme rehberi:
 
http://www.gib.gov.tr/fileadmin/beyannamerehberi/2012kirageliri.pdf
 
Menkul sermaye iradı elde edenler için beyanname düzenleme rehberi:
 
http://www.gib.gov.tr/fileadmin/beyannamerehberi/2012menkulsermaye.pdf
 
Ticari kazancın gerçek usulde vergilendirmesi rehberi:
 
http://www.gib.gov.tr/fileadmin/beyannamerehberi/2012ticarikazanc.pdf
 
Serbest meslek kazancı elde edenlerin vergilendirilmesi rehberi:
 
http://www.gib.gov.tr/fileadmin/beyannamerehberi/2012serbestmeslek.pdf
 
Dar mükellefler (Türkiye'de yerleşmiş olmayan yabancı ülke vatandaşları ile yurtdışında yerleşik Türk vatandaşları) için kira geliri rehberi:
 
http://www.gib.gov.tr/fileadmin/beyannamerehberi/2012darmukellef.pdf
 
Yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi gereken haller yukarıdaki gelir unsurlarıyla sınırlı değildir. İstisna sınırını aşan değer artış kazançları, arızi kazançlar, yıl içinde birden fazla işverenden tevkif suretiyle alınan ücretlerde birden sonraki ücretlerin toplamının (2011 için) 23.000 TL nı aşması halinde tüm ücret gelirleri, yurtdışından elde edilen gelirler gibi başkaca gelir unsurlarının da yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekebilir.
 
Öte yandan, Gelir İdaresi Başkanlığı’nca; sadece kira geliri elde eden 60 yaşını doldurmuş mükellefler ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, sakatlığı veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gelemeyecek durumda olanların, randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunacağı, bu işlem için mükelleflerin 444 0 189 Vergi İletişim Merkezini (VİMER) de arayarak randevu alabileceği duyurusu yapılmıştır.
 
Kira geliri elde edenler için 414 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile oluşturulan Önceden Hazırlanmış Kira Beyan Sistemi hakkındaki açıklamalarımız 20.02.2012 tarih ve 02/01 sayılı sirkülerimizde mevcuttur.
 
İNDİRİMLİ ORANLI TESLİMLERDEN VE HİZMETLERDEN KAYNAKLANAN İADELERE AMORTİSMANA TABİ KIYMETLER AÇISINDAN GETİRİLEN SINIRLAMANIN İPTALİ HAKKINDA :
 
20 Şubat 2012 tarihli 02/03 sayılı sirkülerimizde; KDV Kanunu’nun 29/2. Maddesine 5766 sayılı Kanunla eklenmiş olan indirimli oranlı KDV iadesine mal ve hizmet gurupları ile sektörler itibariyle amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklenilen KDV açısından sınırlama getirme konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki veren yasa maddesini iptal eden Anayasa Mahkemesi Kararına yervermiştik.
 
Bu maddeye istinaden yayımlanan 2008/13903 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile konaklama işletmelerine amortismana tabi kıymetler için yüklenilen KDV yönünden bu sınırlama getirilmiş, daha sonra da sözkonusu Kararın Danıştay’ca yürütmesi durdurulmuştu.
 
KDV Kanunu’nun 29/2. Maddesindeki hüküm daha sonra 5838 sayılı Kanunla değiştirilmiş olup, iade hakkına amortismana tabi kıymetler yönünden kısıtlama getiren hüküm yeni metinde de mevcuttur.
 
2008/13903 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, 5838 sayılı Kanuna göre değil, 5766 sayılı Kanunla düzenlenmiş hükme dayanılarak çıkarıldığından, Anayasa Mahkemesi’nin iptal Kararı sonrasında, Danıştay’ın bunu esas alarak anılan Bakanlar Kurulu Kararını iptal etmesi muhtemeldir.
 
Anayasa Mahkemesi’nin iptal Kararı gerekçesine bakıldığında, idarenin 5838 sayılı Kanuna göre yeni bir Bakanlar Kurulu Kararı ile tekrar bu sınırlamayı getirmesini ise düşük bir ihtimal olarak görüyoruz.
 
İLAN VE REKLAM VERGİSİ BEYANNAMESİ VE ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ BİLDİRİMİ HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI:
 
28 Şubat 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 41 Seri No'lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği’nde; mükelleflerin ilan ve reklâm vergisi beyannamesi ve çevre temizlik vergisi bildirimini vermeleri sırasında belediyelerce mükelleflerin beyanları dışında kimlik fotokopisi, kira kontratı, vergi dairelerince düzenlenen yoklama fişi, vergi levhası, ticaret sicil gazetesi veya başkaca belgelerin talep edilmesi nedeniyle uygulamada oluşan bazı tereddütlere ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.
 
Sözkonusu genel tebliğ aşağıda, tebliğ ekleri ise sirkülerimiz ekinde sunulmuştur.
 
Saygılarımızla.
 
 
EkBoyut
SİRKÜLER-02-04-Yıllık gelir vergisi beyannameleriyle ilgili rehberler yayımlandı..doc 423.5 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.