Sirküler

6183 sayılı Kanunla ilgili A/5 No’lu Tahsilat Genel Tebliği yayımlandı.

 

SİRKÜLER

09/04

13/09/2013

 

 

 

KONU:

 

* 6183 sayılı Kanunla ilgili A/5 No’lu Tahsilat Genel Tebliği yayımlandı.

 

6183 SAYILI KANUNLA İLGİLİ A/5 NO’LU TAHSİLAT GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI:

 

6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunla ilgili olarak 11 Eylül 2013 tarihli Resmi Gazete’de  Seri :A Sıra No : 5 Tahsilat Genel Tebliği yayımlanmıştır.

Sözkonusu Genel Tebliğ ile 1 No’lu Genel Tebliğin bazı bölümleri değiştirilmiş yada kaldırılmış olup bunun yanı sıra bazı ilaveler de yapılmıştır.

5 No’lu Genel Tebliğ aşağıda sunulmuş olup, yapılan düzenlemelerden önemli gördüklerimiz şu başlıklarla özetlenebilir:

Maden ve silah ruhsatlarının verilmesinden yada süre uzatımından önce vergi dairesinden vergi borcu olmadığına dair yazı talep edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

Limited şirketin ortaklarının amme alacaklarından doğan sorumluluklarına ilişkin 35. Maddeyle ilgili bölümde 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu hükümleri dikkate alınarak ilave açıklamalar yapılmıştır.

Anonim şirket ve limited şirket kanuni temsilcilerinin amme alacaklarından doğan sorumluluklarına ilişkin Mükerrer 35. Maddeyle ilgili bölümde 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu hükümleri dikkate alınarak ilave açıklamalar yapılmıştır.

5766 sayılı Kanunla gerek limited şirketlerin ortakları ve gerekse kanuni temsilcilerin sorumluluklarını genişleten düzenlemeler yapılmış, bu arada Kanuna eklenen geçici Maddede, bu düzenlemelerin değişikliklerin yapıldığı dönemde tahsil edilememiş amme alacakları için de geçerli olduğu hükme bağlanmıştı. Ancak, bu geçici Madde Anayasa Mahkemesi Kararı ile iptal edildiğinden, sözkonusu yeni düzenlemelerin 6.6.2008 tarihinden itibaren doğan ve ödenmesi gereken amme alacakları için uygulanacağı açıklanmıştır.

Yurtdışına çıkış yasağı ile ilgili bölüm tamamen kaldırılmıştır.

Karar ve ilan harçlarının peşin ödenenden arta kalan kısmının Mahkeme kararının tebliğinden itibaren 1 ay içinde ödeneceği şeklindeki hüküm değişikliği paralelinde açıklamalar yapılmıştır.

PTT aracılığı ile ödenebilecek amme alacaklarının kapsamının genişletilmesi yetkisi verilmiştir.

 5941 sayılı yeni Çek Kanunu hükümleri çerçevesinde çekle yapılacak ödemelere ilişkin şekil şartları belirtilmiştir.

Doğal afet nedeniyle mücbir sebep hali ilanı durumunda, düşük faizle yada faizsiz olarak amme alacağının ertelenebileceği açıklaması eklenmiştir.

Amme alacağına yönelik olarak borçlu nezdinde yapılacak mal varlığı araştırması ve buna bağlı haciz işlemleri hakkında açıklamalar yapılmıştır. Özellikle elektronik ortamda ilgili kurum ve kuruluşlarla bağlantı kurularak yapılacak araştırma ve buna bağlı haciz koyma işlemleri işlemlerinin çabukluğu ve kapsam açısından uygulamada önem arz edeceğini, borçluların buna dikkat etmesi gerektiğini düşünüyoruz. (Haciz bildirimleri de internet ortamında yapılabilecektir)

Katılımcıların 4632 sayılı Kanun kapsamındaki bireysel emeklilik hesaplarının haczi ile ilgili açıklamalara yer verilmiştir.

Zamanaşımı açısından özel Kanunlardaki hükümlere de (örneğin; İcra ve İflas Kanunu) dikkat edileceği hususu belirtilmiştir.

 

 

Saygılarımızla,

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.