Sirküler

Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarından faydalanmak için gerekli olan mukimlik belgesi hakkında açıklamalar yapıldı.

 

SİRKÜLER

12/12

 

                                                                              30/12/2013

 

 

KONU:

 

* Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarından faydalanmak için gerekli olan mukimlik belgesi hakkında açıklamalar yapıldı.

 

ÇİFTE VERGİLENDİRMEYİ ÖNLEME ANLAŞMALARINDAN FAYDALANMAK İÇİN GEREKLİ OLAN MUKİMLİK BELGESİ HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI:

 

Devletler arasındaki çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları hükümlerinden faydalanabilmek için kişi ve kurumların yerleşik oldukları ülkenin yetkili makamından o ülkede tam mükellef olduklarına dair mukimlik belgesi almaları gerekmektedir.

 

Mukimlik belgesi ile ilgili hususlar Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 13 Şubat 2007 tarihli  Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları Sirküleri/1 ile düzenlenmiş iken, Başkanlık yayımladığı 20 Aralık 2013 tarihli Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları Sirküleri/3 ile 1 No’lu Sirküleri yürürlükten kaldırarak konuyla ilgili hususları yeniden düzenlemiş ve açıklamıştır.

 

Ancak, 6 Ocak 2014 tarihine kadar 1 No’lu Sirkülere göre, bu tarihten itibaren ise yeni yayımlanan 3 No’lu Sirkülere göre işlem yapılacaktır.

 

Sirkülerdeki değişiklik esas itibariyle Türk makamlarınca Türkiye’de mukim olanlara verilecek mukimlik belgelerine ilişkindir.

 

Yabancı ülkelerde mukim olanların Türkiye Devleti ile anılan ülke arasındaki anlaşma hükümlerinden faydalanmak için kendi ülke makamlarından alarak Türkiye’deki vergi idaresine yada vergi sorumlusuna ibraz etmesi gereken mukimlik belgeleri ile ilgili bölüm esas itibariyle değişmemiştir. Bu bölümü hatırlatma amacıyla aşağıda sunuyoruz:

 

“Diğer taraftan Anlaşmaya taraf diğer ülkede yerleşik (tam mükellef) olanların Türkiye’de elde ettikleri kazanç veya iratların ilgili anlaşma çerçevesinde vergiye tabi tutulabilmesi için de kendi ülkelerinin yetkili makamlarından mukimlik belgesi almaları ve bu belgenin aslı ile birlikte Noterce veya bu ülkelerdeki Türk konsolosluklarınca tasdik edilmiş Türkçe tercümesinin bir örneğini ilgili vergi dairesine veya kendilerine yapılan ödeme üzerinden vergi sorumlularınca vergi tevkifatı yapılması durumunda ise vergi sorumlularına ibraz etmeleri gerekmektedir. Vergi sorumluları teslim aldıkları söz konusu mukimlik belgelerini gerektiğinde yetkili makamlara ibraz etmek üzere muhafaza edeceklerdir. Mukimlik belgesinin ibraz edilememesi durumunda ise ilgili anlaşma hükümleri yerine iç mevzuat hükümlerimiz uygulanacaktır.”

 

Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmaları Sirküleri/3 aşağıda sunulmuştur.

 

Saygılarımızla,

 

“Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.”

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.