Sirküler

E Fatura zorunluluğu süresi ile ilgili değişiklik ve irsaliye hakkında düzenleme ile E Arşiv uygulamasına ilişkin düzenlemeler yapıldı.

 

 

SİRKÜLER

12/10

 

                                          30/12/2013

 

 

KONU:

 

* 433 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği ile;

 

- E.Fatura zorunluluğu süresi ile ilgili değişiklik ve irsaliye hakkında düzenleme yapıldı.

 

- E. Arşiv uygulamasına ilişkin düzenlemeler yapıldı.

 

 

433 SIRA NO’LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ:

 

Gelir İdaresi Başkanlığı, 433 Sıra No’lu Genel Tebliğinin yayımlanmak üzere Resmi Gazete’ye gönderildiğini belirterek resmi web sitesinde genel tebliğ metnine ve bu genel tebliğle ilgili açıklamalara yer vermiştir. Genel Tebliğ ve konuyla ilgili olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nın açıklamaları sirkülerimiz ekindedir.

 

Yapılan düzenleme ve açıklamalar ile konuyla ilgili değerlendirmelerimizi şu şekilde özetleyebiliriz:

 

1. E.FATURA İLE İLGİLİ DÜZENLEME VE DEĞİŞİKLİKLER:

 

1.1.Geçiş Süresi:

 

Bilindiği üzere, 397 ve 421 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile bazı mükelleflere e.fatura kullanma zorunluluğu getirilmişti. Kullanıcı hesapları aktive edilenler sisteme dahil olmalarından itibaren yine sisteme kayıtlı olanlara e.fatura düzenlemek ve onlardan e.fatura almak zorundadır. Zorunluluk kapsamına giren mükelleflere sisteme dahil olabilmeleri için 31 Aralık 2013 tarihine kadar süre tanınmıştı.

 

E.Fatura için başvuru yapan bütün mükelleflerin kullanıcı hesapları Gelir İdaresi Başkanlığı’nca (GİB) 1 Ocak 2014 tarihine kadar aktive edilecektir. Entegrasyon yada özel entegrasyon için başvuruda bulunanlardan işlemlerini tamamlayamayanların da GİB portal hesapları 1 Ocak 2014 itibariyle aktive edilecekir.

 

433 Sıra No’lu genel tebliğ ile 1 Nisan 2014 tarihine kadar uygulamaya geçiş kolaylığı sağlanmaktadır. (Madde:16) Şöyle ki; 1 Nisan 2014 tarihine kadar e.fatura zorunluluğu ertelenmektedir. E.Fatura uygulamasına dahil olan mükellefler aralarındaki mal ve hizmet satışlarında bu tarihe kadar istenirse e.fatura yerine kağıt fatura da düzenlenebilecektir. Bununla birlikte, aynı işlem için ya e.fatura yada kağıt fatura tercih edilecek olup,aynı anda ikisi birden düzenlenemeyecektir. Ancak, satıcı mükellef e.fatura düzenlemişse artık karşı taraf bu e.faturayı kabul etmek zorundadır.

 

1 Nisan 2014 tarihinden itibaren artık sisteme kayıtlı olan mükellefler arasındaki mal ve hizmet alışverişlerinde e.fatura düzenlenmesi ve alınması zorunlu olacak olup, bu kapsamdaki işlemlerde kağıt fatura sözkonusu olmayacaktır. Bilindiği üzere, e.fatura sadece sisteme kayıtlı olan mükellefler arasındaki işlemlerde geçerli olup, sisteme kayıtlı olanlar sisteme kayıtlı olmayan mükelleflere kağıt fatura düzenlemeye devam edecektir.

 

 

 

 

 

1.2. E.Fatura Düzenlenen İşlemlerde Sevk İrsaliyesi :

 

E-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcılara düzenlenecek elektronik faturada, düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının da saat ve dakika olarak gösterilmesi halinde elektronik faturanın kâğıt çıktısı irsaliye yerine geçecektir. Söz konusu kâğıt çıktıya “İrsaliye yerine geçer.” ifadesinin yazılması ve kâğıt çıktının satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanması zorunludur. Ancak bu imkândan yararlanabilmek için elektronik faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi gereklidir. (Madde:15)

 

Genel Tebliğdeki bu şartlara uyulmuyorsa genel hükümlere göre sevk irsaliyesi düzenleneceği tabiidir.

 

Ödeme kaydedici cihazlar üzerinden gerçekleştirilen ve e-fatura veya elektronik arşiv faturası ile belgelendirilen satışlarda, 3100 sayılı Kanun ve 426 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında yapılan düzenlemelere uygun olarak ödeme kaydedici cihazlardan (yeni nesil dâhil) düzenlenecek bilgi fişi, satış anında düzenlenmek ve satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanmak şartıyla irsaliye yerine geçecektir. (Madde:14)

 

1.3. Hizmet Satışlarında Müşteri Talebi Halinde Belge Düzeni:

 

Hizmet ifasına konu e-faturanın satış anında düzenlenmesi halinde, söz konusu faturanın kâğıt çıktısının talep eden müşteriye verilmesi zorunludur. (Madde:15)

 

2. E.ARŞİV UYGULAMASI:

 

433 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği ile E.Arşiv uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmektedir. E.Arşiv uygulaması; Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak faturanın elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda muhafazası, ibrazı ve raporlamasını kapsayan uygulamayı ifade etmektedir.

 

* E.Arşiv uygulaması şu an itibariyle (aşağıda sayılanlar dışında) zorunlu değildir. E.Fatura uygulamasına kayıtlı mükellefler dilerlerse Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurarak izin aldıkları taktirde bu uygulamaya dahil olabilirler.

 

* İnternet üzerinden satış yapanlardan 2014 yılı gelir tablosundaki brüt satış hasılatı 5.000.000 TL ve üzerinde olanların 2016 ya kadar e.arşiv uygulamasına geçmeleri zorunlu tutulmuş olup, bu mükellefler anılan tarihten önce e.fatura ve e.arşiv başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayacaklardır. (Madde:10)

 

* E.Fatura zorunluluğu getiren genel tebliğlerden önce iletişim gibi bazı sektörlerdeki sınırlı sayıda firmaya Elektronik Fatura Kayıt Sistemi (EFKS) kapsamında faturalarını elektronik ortamda oluşturma ve muhafaza izni verilmiş olup, bu firmalar tebliğin yayımından itibaren 1 yıl içerisinde, faturalama süreçleri ile bilgi işlem sistemlerini 433 No’lu tebliğde yer alan usul ve esaslara uygun hale getirmek zorunda tutulmuştur.

 

* İnternet üzerinden mükellef olmayanlara (tüccarlar, serbest meslek erbabı, defter tutan çiftçiler ve vergiden muaf esnaf dışında kalanlar) satış yapan ve e.arşiv izni olanların  düzenleyecekleri faturaların şekil şartları ve müşteriye iletilmesine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. (Madde:10)

 

E.Arşiv ile ilgili genel tebliğ düzenlemeleri hakkındaki değerlendirmelerimize önemi nedeniyle ayrı bir sirkülerimizde yer verilecektir.

 

Saygılarımızla,

 

“Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.”

 

 

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.