Sirküler

Nakden veya mahsuben vergi iade talepleri internet ortamında (standart dilekçe örnekleri kullanılarak) yapılacaktır.

 

SİRKÜLER

10/04

10/10/2013

 

 

 

KONU:

 

* Nakden veya mahsuben vergi iade talepleri internet ortamında (standart dilekçe örnekleri kullanılarak) yapılacaktır.

 

 

NAKDEN VEYA MAHSUBEN VERGİ İADE TALEPLERİ İNTERNET ORTAMINDA (STANDART DİLEKÇE ÖRNEKLERİ KULLANILARAK) YAPILACAKTIR:

10 Ekim 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 429 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile; gelir, kurumlar, KDV, ÖTV gibi vergilerde nakden veya mahsuben iade alan mükelleflere bu iade başvurularını internet üzerinden tebliğ ekinde örnekleri belirtilen standart dilekçe formları ile başvurma zorunluluğu getirilmiştir. Uygulamaya 1 Kasım 2013 tarihinde başlanacaktır.

Sözkonusu genel tebliğ aşağıda, ekleri ise sirkülerimiz ekinde yeralmaktadır. Yapılan düzenlemelerden önemli gördüğümüz hususlar aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

* 1 Kasım 2013 tarihinden itibaren, iade hakkı doğuran işlemler nedeniyle nakden veya mahsuben yapılacak iade talepleri, internet vergi dairesi üzerinden elektronik ortamda ve tebliğ ekindeki standart dilekçeler kullanılmak suretiyle yapılacaktır. Kağıt ortamında yapılan iade başvuruları geçersiz sayılacaktır.

* Aynı dilekçede hem nakden hem de mahsuben iade talep edilebilecektir.

* İade evrakları da bu dilekçelere yine elektronik olarak eklenecektir. Ancak, elektronik ortamda verilmesi mümkün olmayan ekler vergi dairesine evrak kayıt numarası/iade dosya numarası belirtilmek suretiyle teslim edilecektir.

* Tebliğ ekinde Diğer İadelere İlişkin Talep Dilekçesi başlığıyla yer alan 6 No’lu EK mükelleflerce istenirse elektronik ortamda istenirse kağıt ortamında verilebilecektir.

* Verilmesi gereken beyannamelerden hiçbirini elektronik ortamda verme zorunluluğu bulunmayan mükellefler, iade taleplerini elektronik ortamda yapabilecekleri gibi, standart iade talep dilekçelerini kullanarak vergi dairesine de başvurabileceklerdir.

* Standart iade talep dilekçeleri tebliğ ekinde yer almaktadır. Bunlara sirkülerimiz ekinde yer verilmiş olup kısaca şu şekilde sıralanmıştır:

 

 

 

İade  Talep Dilekçesi Cinsi

Form  No’su

Kesinti yoluyla ödenen vergilerden doğan gelir veya kurumlar vergisinin nakden veya mahsuben iadesi

1A

Geçici vergiden doğan nakden veya mahsuben iadeler

1B

Fazla veya yersiz olarak ödenen gelir veya kurumlar vergisinin nakden veya mahsuben iadesi

1C

İhracat istisnası nedeniyle doğan KDV nin nakden veya mahsuben iadesi

2A

İhracat istisnası dışındaki tam istisnalar nedeniyle doğan KDV nin nakden veya mahsuben iadesi

2B

Kısmi tevkifat uygulamasına ilişkin KDV nin nakden veya mahsuben iadesi

2C

İndirimli orana tabi işlemlerden kaynaklanan KDV nin nakden veya mahsuben iadesi

2D

KDV beyannamesinden bağımsız olarak yapılacak KDV nin nakden veya mahsuben iadesi

2E

Fazla veya yersiz ödenen KDV nin nakden veya mahsuben iadesi

2F

İhracat istisnasından ve indirimli ÖTV uygulamalarından doğan ÖTV nin nakden veya mahsuben iadesi

3A

Fazla veya yersiz ödenen ÖTV  ile bazı uluslararası anlaşmalar kapsamındaki alımlara ilişkin ÖTV nin nakden veya mahsuben iadesi

3B

Özel iletişim vergisi beyannamesine bağlı olarak yapılacak ÖİV nin nakden veya mahsuben iadesi

4A

Özel iletişim vergisi beyannamesinden bağımsız olarak yapılacak ÖİV nin nakden veya mahsuben iadesi

4B

Avrupa Birliği mali yardımları kapsamındaki vergilerle ilgili nakden veya mahsuben iadeye ilişkin talepler için

5

Diğer iade talepleri için

6

* Daha önce yapılmış iade talebinden vazgeçmek muhasebe fişinin düzenlenmesinden önce mümkün olup, bununla ilgili standart dilekçe tebliğ ekinde “7” No’lu Dilekçe olarak yer almaktadır. (Üçüncü şahıs borçlarına yönelik mahsup talep değişikliğinde, bu kişilerin muvafakatlarını gösteren Noter onaylı belgenin dilekçe eki olarak vergi dairesine verilmesi şarttır)

* Tebliğ ekindeki standart dilekçeler Gelir İdaresi Başkanlığı’nca değiştirilebilecektir. Dilekçelerin güncel haline Başkanlığın web sitesinden ulaşılacaktır.

* Fon ve ortaklıkların gelirleri üzerinden kesilen vergilerin 1 No’lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin 34.6. bölümü kapsamındaki iade talepleri için de bu genel tebliğ (VUK GT 429) ekindeki 1A No’lu dilekçe kullanılacaktır.

 

Saygılarımızla,

 

 

 

“Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.”

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.