Sirküler

TMS yi uygulayacaklara yönelik “Finansal Tablo Örnekleri ve Kullanım Rehberi” yayımlandı.

SİRKÜLER

05/07

20/05/2013

KONU:

 

* TMS yi uygulayacaklara yönelik Finansal Tablo Örnekleri ve Kullanım Rehberi” yayımlandı.

 

TMS’Yİ UYGULAYACAKLARA YÖNELİK FİNANSAL TABLO ÖRNEKLERİ VE KULLANIM REHBERİ” YAYIMLANDI:

 

Bilindiği üzere, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nun 17 Kasım 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararı uyarınca; Türk Ticaret Kanunu’na (TTK) göre bağımsız denetime tabi olan şirketler ile yine aynı Kanun’un 1534. Maddesinin 2. Fıkrasında sayılan şirketler ve 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) belirtilen kamu yararını ilgilendiren kuruluşlar, münferit ve konsolide finansal tablolarını Türkiye Muhasebe Standartlarına (TMS) uygun olarak hazırlayacaklardır.

 

TTK uyarınca bağımsız denetime tabi olan şirketler 23 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2012/4213 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiştir.

 

660 Sayılı KHK de Belirtilen Kamu Yararını İlgilendiren Kuruluşlar; Halka Açık Şirketler, Bankalar, Sigorta, Reasürans Ve Emeklilik Şirketleri, Faktoring Şirketleri, finansman şirketleri, finansal kiralama şirketleri, varlık yönetim şirketleri, emeklilik fonları, ihraççılar ve sermaye piyasası kurumları ile faaliyet alanları, işlem hacimleri, istihdam ettikleri çalışan sayısı ve benzeri ölçütlere göre önemli ölçüde kamuoyunu ilgilendirdiği için Kurum tarafından bu kapsamda değerlendirilen kuruluşlardır.

 

TTK’nın 1534. Maddesinin 2. Fıkrasında Sayılan Kuruluşlar ise; Sermaye Piyasası Kanununa göre, ihraç ettikleri sermaye piyasası araçları borsada veya teşkilatlanmış diğer bir piyasada işlem gören şirketler, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve konsolidasyon kapsamına alınan diğer işletmeler, Bankacılık Kanununun 3 üncü maddesinde tanımlanan bankalar ile bağlı ortaklıkları, 5684 sayılı Sigortacılık Kanununda tanımlanan sigorta ve reasürans şirketleri, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda tanımlanan emeklilik şirketleridir.

 

Bu defa, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’nca hazırlanan “Finansal Tablo Örnekleri ve Kullanım Rehberi” 20 Mayıs 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış olup sirkülerimizin ekinde yeralmaktadır.

 

Bu düzenlemede yer alan finansal tablo örnekleri, Bankacılık Kanununda öngörülen faaliyet konularından en az birini yürütmek üzere kurulan kuruluşlar, kalkınma ve yatırım bankaları ve finansal holding şirketleri ile Sermaye Piyasası Kanunu, Sigortacılık Kanunu ve Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ve bunların ilgili mevzuatı çerçevesinde sigortacılık, bireysel emeklilik veya sermaye piyasası faaliyetlerinde bulunmak üzere kurulan finansal kuruluşlar gibi finansal kuruluşlar dışında TMS’yi uygulamakla yükümlü olan şirketlerin hazırlayacakları finansal tablolara örnek teşkil edecektir.

 

Rehberde TMS ye geçiş kayıtları ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır:

 

“TMS’ye göre finansal tablolarını hazırlayanlar muhasebe, defter ve kayıtları ile TMS’ye göre hazırlanmış finansal tablolar arasındaki ilişkiyi kurmak, bir sonraki yıl finansal tablolarının sağlıklı bir şekilde hazırlanmasını sağlamak ve TMS’ye göre hazırlayacakları finansal tablolara ulaşmak için yapacakları kayıtları göstermek üzere, 6102 sayılı Kanunun 64 ve 82 nci maddesi çerçevesinde, varsa gerekli düzeltme işlemlerini ticari defterlerinden ayrı bir şekilde kaydedip saklarlar ve gerektiğinde ibraz ederler. Tâbi oldukları mevzuat uyarınca bu amacı karşılamak üzere bir defter tutulması da bu kapsamda değerlendirilir.”

 

Saygılarımızla,

 

Ek için tıklayınız.

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.