Sirküler

Diğer Vergilerdeki Artışlar

 

SİRKÜLER

01/07

                                                           02/01/2014

 

KONU:

 

* 2014 Yılı Veraset ve İntikal Vergisi tarifesi ve istisna tutarları belirlendi.

* 2014 yılı Çevre Temizlik Vergisi tutarları belirlendi.

* Cep telefonu abonelik tesisinde alınan Özel İletişim Vergisi tutarı arttırıldı.

* 2014 yılında alınacak değerli kağıt bedelleri belirlendi.

 

1. 2014 YILI VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ TARİFESİ VE İSTİSNA TUTARLARI:

 

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nda yeralan vergi tarifesi hadleri ve istisna tutarları 2014 yılı başından geçerli olmak üzere 2013 yılı yeniden değerleme oranı dikkate almak suretiyle artırılmış olup, yeni tutarlar 30 Aralık 2013 tarihli (Mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanan 45 Seri No’lu Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde açıklanmıştır.

 

1 Ocak 2014 tarihinden itibaren veraset yolu ile veya ivazsız surette meydana gelen intikallerde uygulanacak veraset ve intikal vergisi tarifesi aşağıdaki şekildedir:

 

Matrah

Verginin Oranı (%)

Veraset Yoluyla
İntikallerde

İvazsız
İntikallerde

İlk 190.000 TL için

1

10

Sonra gelen 440.000 TL için

3

15

Sonra gelen 970.000 TL için

5

20

Sonra gelen 1.800.000 TL için

7

25

Matrahın 3.400.000 TL'yi aşan bölümü için

10

30

 

 

Bir şahsa ana, baba eş ve çocuklarından (evlatlıktan evlat edinenlere yapılan ivazsız intikaller hariç) ivazsız mal intikali halinde vergi, ivazsız intikallere ilişkin tarifede yeralan oranların yarısı uygulanarak vergi hesaplanmaktadır.

 

 

 

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nda yeralan istisna tutarları 1 Ocak 2014 den itibaren aşağıdaki şekilde değişmiştir:

  • Evlatlıklar dâhil, füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde 146.306 TL (füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde 292.791 TL),
  • İvazsız suretle meydana gelen intikallerde 3.371 TL,
  • Para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişler ile 5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan şans oyunlarından kazanılan ikramiyelerde 3.371 TL,

 

Sözkonusu Genel Tebliğ, aşağıda sunulmuştur.

“Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.”

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.