Sirküler

Fatura ve diğer belgelerde bazı bilgilerin yazılması zorunluluğu 01.01.2014 tarihinde başladı.

 

 

SİRKÜLER

01/13

                                                                  03/01/2014

 

KONU:

 

* Fatura ve diğer belgelerde bazı bilgilerin yazılması zorunluluğu 01.01.2014 tarihinde başladı.

 

FATURA VE DİĞER BAZI BİLGİLERİN YAZILMASI ZORUNLULUĞU 01/01/2014 TARİHİNDE BAŞLADI.

 

 

6102  sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’nun  ticari belgelerde yer alması gereken unsurların yer aldığı aşağıda belirtilen maddesi  01.01.2014 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.

 

6102  sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 39. Maddesinin 2. Fıkrası aşağıdaki şekildedir:

 

Tescil edilen ticaret unvanı, ticari işletmenin görülebilecek bir yerine okunaklı bir şekilde yazılır. Tacirin işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde tacirin sicil numarası, ticaret unvanı, işletmesinin merkezi ile tacir internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi ise tescil edilen internet sitesinin adresi de gösterilir. Tüm bu bilgiler şirketin internet sitesinde de yayımlanır. Bu  sitede ayrıca,  anonim  şirketlerde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı, limited şirketlerde müdürlerin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde yöneticilerin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı yayımlanır.”

 

 

Yukarıda yer alan maddeye göre,  fatura ve benzeri belgelerde (ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı tüm belgelerde) gösterilmesi gereken bilgiler aşağıdaki gibidir:

 

*Ticaret Sicil Numarası

*Ticaret Ünvanı

*İşletmenin Merkez adresi

 

Tacir, internet sitesi oluşturma zorunluluğu kapsamında ise,  fatura ve benzeri belgelerde gösterilmesi gereken bilgiler aşağıdaki gibidir:

 

*Ticaret Sicil Numarası

*Ticaret Ünvanı

*İşletmenin Merkez adresi

*Tescil Edilmiş İnternet Sitesi Adresi’nin bulunması zorunludur.

 

Diğer taraftan, Ticaret Sicili Yönetmeliği'ne göre ;

 

Ticaret Sicili Müdürlüklerince kendilerine MERSİS numarası verilen tacirler (bazı illerde MERSİS numarası uygulamasına geçilmiştir), ticaret sicili numarası yerine bu numarayı, verilmeyenler de ticaret sicili numaralarını ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde göstereceklerdir.

 

 

 

 

Buna göre, internet sitesi oluşturma yükümlülüğü olmayan gerçek ve tüzel kişi tacirlerin, işletmeleriyle ilgili olarak düzenledikleri ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayanağını oluşturan belgelerde, MERSİS numarası olanlar bu numara, olmayanlar ticaret sicili numarası, ticaret unvanı ve ticari işletmenin merkezi bilgilerine yer vermeleri gerekmektedir.

 

Sözkonusu bilgilerin belgelerde gösterilmemesi halinde 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 51. Maddesine göre ; ikibinikiyüzkırk Türk Lirası idari para cezası uygulanacaktır.

 

Saygılarımızla,

 

“Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.