Sirküler

İşten Ayrılış Bildirgesi Düzenlenen Sigortalılar İçin Genel Sağlık Sigortası Bilgilendirme Yazıları.

SİRKÜLER

08/09

 

 

 

                           21/08/2014

 

KONU:

* İşten Ayrılış Bildirgesi Düzenlenen Sigortalılar İçin Genel Sağlık Sigortası Bilgilendirme Yazıları

 

İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRGESİ DÜZENLENEN SİGORTALILAR İÇİN GENEL SAĞLIK SİGORTASI BİLGİLENDİRME YAZILARI

 

Sosyal Güvenlik Kurumu 15.08.2014 tarihinde “ Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran işverenlerce işten ayrılan sigortalılar için e-Bildirge sisteminde işten ayrılış bildirgesi düzenlenirken, hem işverenlere hem de adına işten ayrılış bildirgesi verilen sigortalılara yönelik ekranda yer alacak olan genel sağlık sigortası bilgilendirme yazıları hakkında “ duyuru yayınlamıştır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre,  ülkemizde yaşayan ve herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan vatandaşlar, 1/1/2012 tarihinden itibaren zorunlu genel sağlık sigortası kapsamına alınmıştır.

Sözkonusu duyuruya göre;  İşten ayrılış bildirgesi veren işverenleri bilgilendiren yazı ile işveren tarafından işten ayrılan personele, sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkının sona erdiği tarihten sonra, başka bir kapsamda genel sağlık sigortalılığı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişisi olmaması halinde, kurum tarafından resen zorunlu genel sağlık sigortalısı olarak tescil edileceğine ilişkin hazırlanan bilgilendirme yazıları, 15/08/2014 tarihi itibariyle İşveren e-Bildirge sisteminden verilecek olan işten ayrılış bildirgeleri ekranlarında yer alacaktır.

Bu nedenle; ilgili bilgilendirme yazısının, işten ayrılan personele işveren tarafından verilmesi gerekmektedir.

İşten ayrılan sigortalıların da, sağlık hizmetlerinden yararlanma sürelerinin sona ermesinden itibaren bulundukları yerleşim yerindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına müracaat ederek, gelir testi başvurusunda bulunması ve yapılacak gelir testi işlemlerinin sonucuna göre, genel sağlık sigortası tescilinin yapılması gerekmektedir.

Sözkonusu duyuru sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

 

Saygılarımızla,

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.