Sirküler

Tahsilat Ve Ödemelerin Tevsik Zorunluluğunu 7.000,00 TL’ye İndiren Tebliğ Yayımlandı.

SİRKÜLER

12/09

25/12/2015

 

Konu:

*Tahsilat Ve Ödemelerin Tevsik Zorunluluğunu 7.000,00 TL’ye İndiren Tebliğ Yayımlandı.

TAHSİLAT VE ÖDEMELERİN TEVSİK ZORUNLULUĞUNU 7.000,00 TL’YE İNDİREN TEBLİĞ YAYIMLANDI:

Tüccarların, serbest meslek erbabının ve defter tutan çiftçilerin gerek kendi aralarındaki ve gerekse nihai tüketicilerle yapmış oldukları işlemlerle ilgili olarak belli sınırı aşan (8.000,00 TL) tahsilat ve ödemelerinin tevsikine ilişkin olarak;           

  • 2003 yılında 320 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği, daha sonra ise 323, 324 ve 332 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliğleri yayımlanmıştır.

Bu defa 24 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazete’de 459 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği yayımlanmıştır. Tebliğ metninde önceki tebliğlerden bahsedilmemekle bilikte Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresinde yer alan duyurusunda;  

“Konuya ilişkin olarak bugüne kadar yayımlanmış tebliğler bir bütün olarak ele alınmış, tevsik zorunluluğu kapsamında olan ve olmayan tahsilat ve ödemeler tek tebliğ olarak 459 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği içerisinde yer verilmiştir.” ifadesi yer almaktadır.

24 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 459 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği ile 01.01.2016 tarihinden itibaren 7.000 TL.’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerin aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması ve bu tahsilat ve ödemelerin söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik edilmeleri zorunluluğu yeniden düzenlenmiştir. Daha önceki tebliğler ile 8.000,00 TL’nin üzerindeki işlemler için belirlenen tevsik zorunluluğu 7.000,00 TL’ye düşürülmüştür.

Bu Tebliğ 01.01.2016 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Genel Tebliğde yer alan bazı bilgiler aşağıda özetlenmiştir; 

  • Kapsam ve Tutar

Birinci ve ikinci sınıf tüccarların, serbest meslek erbabının, kazançları basit usulde tespit olunan tüccarların, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin, vergiden muaf esnafın gerek kendi aralarında gerek bu sayılanlar dışında kalanlarla yapacakları;

- Her türlü mal teslimi veya hizmet ifasına ilişkin tahsilat ve ödemelerin,

- Avans, depozito, pey akçesi gibi suretlerle yapılacak tahsilat ve ödemelerin,

- İşletmelerin kendi ortakları ve/veya diğer gerçek ve tüzel kişilerle yaptığı her türlü tahsilat ve ödemelerin,

7.000 TL’yi aşan tutarları finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur.

  • Aynı Günde Aynı Kişi veya Kurumlarla Yapılan İşlemler

Aynı günde aynı kişi veya kurumlarla yapılan işlemlerin toplam tutarının 7.000,00 TL’lik haddi aşması durumunda, işlemlerin her biri belirlenen haddin altında kalsa bile, aştığı işlemden itibaren işleme konu tahsilat ve ödemelerin de aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunludur.

  • Kısım Kısım Yapılan Tahsilat ve Ödemeler

Tahsilat ve ödemeye konu işlem tutarının tevsik zorunluluğu kapsamında belirlenen haddi aşması halinde, bedelin farklı tarihlerde kısım kısım ödenmesinde işlemin toplam tutarı dikkate alınacak ve her bir tahsilat ve ödeme, tevsik zorunluluğu kapsamında aracı finansal kurumlar kanalıyla gerçekleştirilecektir.

Örnek: Serbest meslek erbabı (C), (D) A.Ş.’ye bir yıl süreyle vereceği hizmet karşılığında 12.000 TL alacaktır. Aralarındaki anlaşma gereği (D) A.Ş., hizmet bedelini 1.000 TL’lik taksitler halinde ödeyecektir. Bu durumda serbest meslek makbuzunun, taksitlerin ödendiği tarihlerde 1.000 TL üzerinden düzenlenmesi tevsik zorunluluğunu ortadan kaldırmayacak, sözleşmenin toplam tutarı belirlenen haddi aştığından kısım kısım yapılan her bir tahsilat ve ödeme de aracı finansal kurumlar kanalıyla tevsik edilecektir.

Bu örnek önceki tebliğlerde olmaması nedeniyle dikkat çekicidir.

  • Ceza Uygulaması

Tahsilat ve ödemelerin aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması zorunluluğuna uyulmaması durumunda ilgililere Vergi Usul Kanununda yer alan cezalar uygulanacaktır.

  • Kapsama girmeyenler;
  • Tapu sicil müdürlüklerinde,
  • Noterlerde,
  • Yetkili döviz müesseselerinde, 
  • 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda yer alan merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile bunlara ait döner sermaye işletmelerinde,
  • Sermaye piyasası aracı kurumlarında yapılacak işlemlere ilişkin tahsilat ve ödemelerin,
  • 5018 sayılı Kanunda yer alan merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler ile bunların teşkil ettikleri birlikler, kanunla kurulan diğer kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan ve işletilen müesseseler ile döner sermayeli kuruluşlar veya bunlara ait veya tabi diğer müesseseler tarafından yapılan ihale işlemlerine ilişkin yatırılması gereken teminat tutarlarına ilişkin tahsilat ve ödemelerin aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması zorunluluğu bulunmamaktadır.

01.01.2016 tarihinde yürürlüğe girecek olan 459 No’lu Tebliğ metni aşağıdadır.

 

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.