Sirküler

İşsizlik Sigortası Kanunu Kapsamında İşverene Sağlanan Bazı Desteklerin Uygulama Süresinin Uzatılmasına İlişkin Kararlar Yayımlandı.

SİRKÜLER

12/02

07.12.2020

KONU:

* İşsizlik Sigortası Kanunu Kapsamında İşverene Sağlanan Bazı Desteklerin Uygulama Süresinin Uzatılmasına İlişkin Kararlar Yayımlandı.

 

02.12.2020 tarihli ve 31322 sayılı Resmi Gazete’de 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında işverene sağlanan bazı teşvik ve desteklerin uygulama süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararları yayımlanmıştır.

Söz konusu Kararlar’ da yer alan destek ve teşviklerin uygulama süresinin uzatılmasına ilişkin açıklama özetlerine aşağıda yer verilmiştir. 

1. Kısa Çalışma Ödeneğinden Yararlanan Özel Sektör İşyerlerinde Haftalık Normal Çalışma Süresine Dönülmesi Durumunda Sigortalı ve İşveren Hissesi Primlerinin Tamamının İşsizlik Fonundan Karşılanmasına İlişkin Uyguma Süresi Uzatılmıştır.

01.07.2020 tarihinden önce kısa çalışma başvurusunda bulunmuş olan özel sektör işyerlerinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanan sigortalıların; işyerindeki kısa çalışmanın sona ermesi ve aynı işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri durumunda, 31.12.2020 tarihini geçmemek üzere kısa çalışmanın sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren üç ay süreyle, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı her ay bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle işverene prim desteği sağlanacak ve destek tutarı fondan karşılanmaktadır. (İşsizlik Sigortası Kanunu Geçici 26 ıncı madde)

Söz konusu Karar ile desteğin uygulama süresi 30.06.2021 tarihine kadar uzatılmış olup ayrıca destekten yararlanma süresi 3 aydan 6 aya çıkarılmıştır.

(Karar Sayısı: 3246)

2. Kadın, Genç ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Olanların İstihdamına Yönelik Teşvik Uygulamasının Süresi 31.12.2022 Tarihine Kadar Uzatılmıştır. 

31.12.2020 tarihine kadar işe alınan her bir sigortalı için geçerli olmak üzere, özel sektör işverenlerince işe alınan ve fiilen çalıştırılanların; işe alındıkları tarihten önceki altı aya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olmaları, aynı döneme ilişkin işe alındıkları işyerinden bildirilen prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olmaları ve geçici 10 uncu maddede belirtilen diğer koşulları da sağlamak kaydıyla, 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinde sayılan ve 82 nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı, işe alındıkları tarihten itibaren İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır. (İşsizlik Sigortası Kanunu Geçici 10 uncu madde)

İşsizlik Sigortası Kanunu’nun Geçici 10 uncu maddesinde hükme bağlanan düzenlemenin sigortalı yönünden olduğu gibi iş yeri yönünden de genel ve özel şartları bulunmaktadır.

Söz konusu Karar ile teşviğin uygulama süresi 31.12.2022 tarihine kadar uzatılmıştır.

(Karar Sayısı: 3247)

3. İşsizlik Sigortası Kanunu’nun Geçici 19 ve 21 inci Maddelerinde Yer Alan İlave İstihdam Teşvikinin Süresi Uzatılmıştır.

Özet olarak 4447 sayılı Kanunun Geçici 19 uncu maddesi kapsamında öngörülen şartları taşıyan özel sektör işverenlerine,  madde de sayılan şartlar dahilinde, 01.01.2018 ila 31.12.2020 tarihleri arasında işe aldıkları sigortalılar için hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında, her ay işverene prim desteği sağlanmakta ve destek tutarı fondan karşılanmaktadır.

İlgili Cumhurbaşkanı Kararı ile 4447 sayılı Kanunun geçici 19 uncu maddesinde yer alan ilave istihdama ilişkin prim teşviki uygulama süresi 31.12.2022 tarihine kadar uzatılmıştır.

4447 sayılı Kanunun Geçici 21 inci maddesiyle, aynı Kanunun Geçici 19 maddesi kapsamında işe alınan ve bu maddede yazılı şartları taşıyan ücretliler için asgari ücretin prim ödeme gün sayısına isabet eden tutarı üzerinden hesaplanan gelir vergisinin, asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra kalan kısmının verilecek muhtasar beyanname/muhtasar ve prim hizmet beyannamesi üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilmesi suretiyle, gelir vergisi stopaj teşviki sağlanmaktadır.

İlgili Cumhurbaşkanı Kararı ile 4447 sayılı Kanunun geçici 21 inci kapsamında uygulanan vergi terkini de 31.12.2022 tarihine kadar uzatılmıştır.

 

(Karar Sayısı: 3248)

Söz Kararlar sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.