Sirküler

Bazı menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları gelirleri üzerinden yapılacak tevkifat oranı ile ilgili değişiklik yapıldı.

Yıl: 
2010
 
 
 
SİRKÜLER
10/04
 

04/10/2010

 
 
KONU :
* Bazı menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları gelirleri üzerinden yapılacak tevkifat oranı ile ilgili değişiklik yapıldı.
 
 
BAZI MENKUL KIYMET VE DİĞER SERMAYE PİYASASI ARAÇLARI GELİRLERİ ÜZERİNDEN YAPILACAK TEVKİFAT ORANI İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİK YAPILDI:
 
Bilindiği üzere; Gelir Vergisi Kanunu'nun Geçici 67. Maddesinin 1. Fıkrasına göre bankalar ve aracı kurumlarca menkul kıymetlerin ve diğer sermaye piyasası araçlarının gelirleri üzerinden tevkifat yapılması gerekmektedir.
Dar mükellef gerçek kişi ve dar mükellef kurumlar için bu tevkifatın oranı % 0 olarak belirlenmiş iken, Anayasa Mahkemesi bu hükmü Anayasaya aykırı bularak iptal etmiştir.
İptal kararı dikkate alınarak ilgili maddede 1 Ağustos 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6009 sayılı Kanunla bazı değişiklikler yapılmış olup, bu değişikliklerin 1 Ekim 2010 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülmüştür.
6009 sayılı Kanunla yapılan değişiklik gereği Geçici 67. Maddeyle ilgili tevkifat oranlarını belirleyen 2006/10731 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının bazı maddeleri 2010/926 sayılı Karar ile değiştirilmiştir.Yeni düzenleme 01 Ekim 2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
(30 Eylül 2010 tarihli 27715 sayılı Resmi Gazete)
 
2010/926 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı sirkülerimiz ekinde olup, eskiye göre değişen hususları şu şekilde özetleyebiliriz:
 
A. GEÇİCİ 67. MADDENİN "1" NO'LU FIKRASINDAKİ GELİRLER İÇİN:
 
1. Gerek tam mükellef gerçek kişi ve kurum gerekse dar mükellef gerçek kişi ve kurumlar için 01 Ekim 2010 öncesinde olduğu gibi bu tarihten sonra da;
hisse senetlerine veya hisse senedi endekslerine dayalı olarak yapılan vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri dahil olmak üzere hisse senetlerine (menkul kıymetler yatırım ortaklıkları hisse senetleri hariç) ilişkin olarak elde edilen kazançlar için tevkifat oranı % 0 dır.
 
Tevkifatla ilgili bu fıkraya yeni Kararla "İMKB'de işlem gören aracı kuruluş varantları " ibaresi dahil edilmiştir. Öte yandan; dar mükellef gerçek kişi ve (aşağıdaki “2” no’lu bölümde) belirleme yapılmayan kurumlarda eskisinden farklı olarak menkul kıymet yatırım ortaklığı hisse senetlerinden elde edilen kazançlara % 10 tevkifat oranı uygulanacaktır. 
 
Sonuç itibariyle 01 Ekim 2010 tarihinden geçerli olmak üzere;
Geçici 67. Maddenin (1), (2) ve (3) no'lu fıkralarında yer alan tevkifat oranı, tam ve dar mükellef gerçek kişi ve kurumlar tarafından hisse senetlerine veya hisse senedi endekslerine dayalı olarak yapılan vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ve İMKB de işlem gören aracı kuruluş varantları dahil olmak üzere hisse senetlerine (menkul kıymetler yatırım ortaklıkları hisse senetleri hariç) ilişkin olarak elde edilen kazançlar için tevkifat oranı % 0 dır.
 
 
2. Geçici 67. Maddenin (1) fıkrasında sayılan gelirlerden yukarıdaki "1" no'lu bölümde sayılanlar dışındakilerde ise (örneğin 01.01.2006 sonrası ihraç edilmiş tahvillerin faiz gelirleri yada 01.01.2006 sonrası ihraç edilmiş hazine bonolarının alım satım gelirleri) yapılacak tevkifatla ilgili olarak aşağıdaki değişiklik yapılmıştır:
 
01 Ekim 2010 öncesinde dar mükellef gerçek kişi ve kurumların bu tür gelirlerinden % 0, buna karşılık tam mükellef gerçek kişi ve kurumların bu tür gelirlerinden % 10 oranında tevkifat yapılmaktaydı.
 
01 Ekim 2010 dan itibaren ise Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 2. Maddesinin 1. Fıkrasında sayılan mükellefler ile münhasıran menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası aracı getirileri ile değer artışı kazançları elde etmek ve bunlara bağlı hakları kullanmak amacıyla faaliyette bulunan mükelleflerden 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre kurulan yatırım fonları ve yatırım ortaklıklarıyla benzer nitelikte olduğu Maliye Bakanlığınca belirlenenlerin bu kapsamdaki gelirlerinden (örneğin tahvil alım satım gelirlerinden) % 0 oranında tevkifat yapılacaktır. (Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 2. Maddesinin 1.Fıkrasında sayılan mükellefler şunlardır: Türk Ticaret Kanunu'na göre kurulmuş anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ile aynı mahiyetteki yabancı şirketler, Sermaye Piyasası Kurulunun düzenleme ve denetimine tabi fonlar ile bu fonlara benzer yabancı fonlar)
 
Yukarıda sayılanlar dışında kalan ve tam yada dar mükellef ayırımı yapılmaksızın her türlü kurum ile tam mükellef gerçek kişi ve dar mükellef gerçek kişilerin bu tür gelirleri üzerinden (örneğin 01.01.2006 sonrası ihraç edilmiş tahvillerin faizinden) % 10 oranında tevkifat yapılacaktır.
 
B. GEÇİCİ 67. MADDENİN "2" VE "3" NO'LU FIKRALARINDAKİ GELİRLER İÇİN:
 
Bilindiği üzere; Geçici 67. Maddenin "2" No'lu fıkrası; tahvil yada hazine bonosu gibi GVK'nun 75/5 Maddesinde sayılan gelirlere ilişkin ödemelerin banka ve aracı kurumlar olmadan ödenmesi halinde ödemeyi yapanlarca tevkifat yapılmasını öngörmektedir.
Geçici 67. Maddenin "3" No'lu fıkrası ise; banka yada aracı kuruma tevkifat yapılmamış bir menkul kıymet yada diğer sermaye piyasası aracının satılması halinde bu satışı yapanın alış ve satış bedeli arasındaki fark kazancı üzerinden tevkifat yapılmasını öngörmektedir.
 
Anılan "2" ve "3" No'lu fıkralara göre yapılacak ödemelerde tevkifat oranı aşağıdaki şekilde uygulanacaktır:
 
Öncelikle; hisse senetlerine veya hisse senedi endekslerine dayalı olarak yapılan vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ve İMKB de işlem gören aracı kuruluş varantları dahil olmak üzere hisse senetlerine (menkul kıymetler yatırım ortaklıkları hisse senetleri hariç) ilişkin olarak elde edilen kazançlar için tevkifat oranı % 0 dır.
 
Bunun dışındaki gelirlerde ise, tam mükellef gerçek kişi yada kurum ile dar mükellef gerçek kişi ve kurumlar için % 10 oranında tevkifat yapılacaktır. Ancak; Sermaye Piyasası Kanununa göre kurulan menkul kıymetler yatırım fonları (borsa yatırım fonları ile konut finansmanı fonları ve varlık finansmanı fonları dahil) ile menkul kıymetler yatırım ortaklıkları hariç tutulmuştur.
 
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.