Sirküler

116 Seri No’lu KDV Genel Tebliği ile bazı yeni düzenleme ve açıklamalar yapıldı.

Yıl: 
2012
 
 
 
SİRKÜLER
01/10
20/01/2012
 
KONU :
* 116 Seri No’lu KDV Genel Tebliği ile bazı yeni düzenleme ve açıklamalar yapıldı.
 
 
116 SERİ NO’LU KDV GENEL TEBLİĞİYAYIMLANDI:
 
19 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 116 Seri No’lu KDV Genel Tebliği ile Maliye Bakanlığı KDV uygulamasına ilişkin bazı hususlarda düzenleme ve açıklamalar yapmıştır.
 
Sözkonusu genel tebliğ sirkülerimiz ekinde olup, yapılan açıklama ve düzenlemeler aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
 
1. Deniz Taşıma Araçları ile Yüzer Tesis ve Araçlarını İmal ve İnşa Edenlere Yapılan Teslim ve Hizmetlerle İlgili İstisna:
25 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 6111 sayılı Kanunla KDV Kanunu’nun 13/a maddesinde değişiklik yapılarak; faaliyetleri deniz taşıma araçları ile yüzer tesis ve araçların imal ve inşası olanlara bu araçların imal ve inşası ile ilgili yapılan teslim ve hizmetler KDV den istisna edilmiştir. Genel Tebliğde bu istisnanın kapsamı ve uygulanma usulü ile ilgili açıklamalara yerverilmiştir.
 
Öte yandan; 6111 sayılı Kanunla;   istisna kapsamına alınan teslim ve hizmetlerle ilgili olarak değişiklik öncesi dönemlere tarhiyat yapılmaması, yapılmış tarhiyatlardan vazgeçilmesi ve tahakkuk eden tutarların terkin edilmesi yönünde düzenleme yapılmıştır.
(Tahsil edilmiş tutarlar ise iade edilmeyecektir.)
 
2. İstanbul Proje Koordinasyon Birimine Yapılacak Teslim ve Hizmetlerle İlgili İstisna:
25 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 6111 sayılı Kanunla; İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında, İstanbul İl Özel İdaresine bağlı olarak faaliyet gösteren İstanbul Proje Koordinasyon birimine yapılacak teslim ve hizmetler, finansmanı yabancı devletler, uluslararası kurum ve kuruluşlarca karşılanmak şartıyla 31 Aralık 2020 tarihine kadar KDV den istisna edilmiştir. Genel Tebliğde bu istisnanın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.
 
3.Sadece BSMV kapsamında İş Yapanların Mal İadesi ve Gerçekleşmeyen Hizmetlerde KDV Uygulaması:
Banka ve sigorta şirketleri gibi tüm işlemleri dolayısıyla Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) mükellefi olan şirketlerin KDV mükellefiyetleri bulunmamaktadır. Bu şirketlerin KDV li olarak aldıkları malları iade etmelerinde (satıcı firmada) KDV nin düzeltilmesi açısından sorun çıkmaktaydı.
 
116 Seri No’lu KDV Genel Tebliği ile konuya ilişkin olarak özetle aşağıdaki düzenleme yapılarak bu sorun giderilmiştir:
 
Sadece BSMV kapsamındaki işlemleri yapanlar, KDV li olarak fatura vb. belge ile satın aldıkları malları kısmen yada tamamen iade ettiklerinde dekont yada benzeri bir belge düzenleyeceklerdir. İadeye yönelik olarak düzenlenen bu belgede   mal alış faturasının tarih ve no’su ile iade edilen kısma ilişkin tutar (KDV li olarak) gösterilecek Belgeye, “İşbu belge 116 Seri No.lu KDV Tebliğinin 3. bölümüne göre iade edilen mallara ilişkin olarak düzenlenmiştir. % … KDV dâhildir.” açıklaması yazılacaktır.
Tebliğde her ne kadar belirtilmiş olmasa da; fiyat indirimi değil de mal iadesi varsa, kanaatimizce iade edilen malın miktarının da sözkonusu dekont vb. belgede gösterilmesinde fayda bulunmaktadır. Öte yandan; iade edilen malın nakliyesinin sevk irsaliyesine bağlanmasının da önem arzettiğini düşünüyoruz.
 
Mal iadesini yapan BSMV mükellefi bu belgedeki KDV dahil tutarı hasılat kaydederken, satıcı firma da sözkonusu belgedeki tutar üzerinden içyüzdeyle hesapladığı KDV yi indirim konusu yapacaktır.
 
Sadece BSMV kapsamındaki işlemleri yapanların satın aldıkları hizmet bedelinin azalması, hizmetin gerçekleşmemesi gibi durumlar nedeniyle, daha önce hizmete bağlı olarak düzenlenmiş faturadaki KDV nin düzeltilmesinin gerektiği durumlarda da yukarıdaki şekilde hareket edilecektir.
 
4. Fazla ve Yersiz Ödenen KDV nin İadesi:
Satılan mal yada ifa edilen hizmetle ilgili faturada KDV nin fazla gösterilmesi yada işlem KDV ye tabi olmadığı veya faturada KDV gösterilmemesi gereken hallerde KDV gösterilmesi durumunda bu işlemi yapanlar sözkonusu KDV yi beyan etmekle yükümlüdür. Bu sebeplerle fazla ödenen KDV, Maliye Bakanlığı’nın belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde ilgililere iade edilebilmektedir.
 
Bakanlık, daha önce yayımlamış olduğu 23, 91 ve 93 No’lu KDV Genel Tebliğleri ile sözkonusu düzenlemeye ilişkin usul ve esasları belirlemiştir. (93 No’lu Tebliğ; 91 No’lu Tebliğ kapsamındaki işlemlerde yanlışlıkla fazla tevkifat uygulamasına ilişkindir)
 
116 Seri No’lu KDV Genel Tebliği ile yukarıdaki belirtilen tüm eski tebliğler yürürlükten kaldırılarak uygulama usul ve esasları yeniden belirlenmiştir. 
 
Eskisinden farklı olarak iade sadece satıcıya yapılacaktır.
 
Tebliğde, fazla veya yersiz olarak tevkif edilen KDV nin ve ithalatta ödenen KDV nin iadesi ile ilgili düzenlemelere de yerverilmiştir.
 
5. Limanlar ve Hava Meydanlarının İnşası, Yenilenmesi ve Genişletilmesine İlişkin İstisnada Müteselsil Sorumluluk:
Anılan istisnayı düzenleyen 93 No’lu KDV Genel Tebliğinin ilgili bölümüne işlemin taraflarının sorumluluğu ile ilgili açıklamalar eklenmiştir.
 
6. Ciro Primi (İskontosu) ve Diğer İskontolarda KDV Uygulaması:
Mal teslimi ve hizmet ifasına ilişkin olarak düzenlenen faturalarda gösterilen ticari teamüllere uygun tutarlardaki iskontolar KDV matrahına dahil değildir.
 
Belli bir dönem içindeki alış miktarı yada tutarının aşılmasına bağlı olarak dönem sonlarında yada yıl sonunda düzenlenen satış primi, hasılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla yapılan iskontolar ise, Maliye Bakanlığı’nca yayımlanmış olan 23 No’lu KDV Genel Tebliğinde maldan ayrı olarak görülmüş ve alıcının ana satıcıya yaptığı müstakil bir hizmet olarak değerlendirilmiştir.
 
Bu defa, 116 Seri No’lu KDV Genel Tebliği ile 23 No’lu Genel Tebliğdeki görüş terk edilmiş; satış primi, hasılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla yapılan iskontoların daha önceki mal yada hizmet satış bedeline ilişkin matrahın düzeltilmesini gerektiren bir işlem olduğu görüşü benimsenmiştir. Bunun sonucu olarak, sözkonusu iskonto yada primi hak eden alıcı firma satıcı adına iskonto tutarı kadar faturayı düzenleyecek ve bu faturada iskontoya esas olan mal yada hizmetin geçerli olduğu oranla KDV hesaplayacaktır.
 
Kanaatimizce, bu görüş değişikliğinin en önemli sonucu daha önce sözkonusu faturalarda genel KDV oranı uygulanmaktayken, yeni düzenlemede artık iskonto tutarına (iskonto hesaplamasında esas alınan) mal ve hizmetin geçerli olduğu oranla KDV hesaplanacak olmasıdır. Örneğin % 8 lik orana tabi malları ana şirketten alarak pazarlayan bayi, yıl sonunda bu şirketten ciro iskontosu almaya hak kazandığında düzenleyeceği ciro iskontosu faturasında % 8 oranıyla KDV hesaplayacaktır.
 
 
 
 
Vergi idaresinin KDV açısından yaptığı bu görüş değişikliğinin aynı mantık çerçevesinde, sözkonusu ciro iskontolarının hasılat kaydı açısından da değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Diğer bir ifadeyle, gelir ve kurumlar vergisi açısından bakıldığında, eğer ciro iskontoları müstakil bir hizmet bedeli değil de daha önce alınan mal yada hizmetin bedelini azaltan bir iskonto ise,   bu tutarların doğrudan gelir yazılmayıp satın alınan malın maliyeti ile ilişkilendirilmesi daha doğru olabilir. Tabiatıyla, bu şekilde kayıt yapıldığında, dönem sonlarında satılmayıp stokta bulunan mallara isabet eden iskonto tutarı kadar kısım kurumun dönem gelirine yansımamış olacaktır. Ancak; 116 Seri No’lu Tebliği ile sadece KDV yönünden bir düzenleme yapılmış olduğundan, gelir ve kurumlar vergisiyle ilgili olarak yukarıda sadece kişisel kanaatimizi aktarmış bulunuyoruz.,
 
7. İndirimli Orana Tabi İşlemlerle İlgili İade Sınırı Değişti:
İndirimli orana tabi mal teslimi ve hizmet ifası ile ilgili olarak yüklenilen ve indirimle giderilemeyen KDV tutarının belli bir sınırı aşan kısmı Maliye Bakanlığı’nca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde mükellefe iade edilebilmektedir.
 
2011 yılına ilişkin iadeler için sözkonusu yıllık sınır (iade edilmeyecek tutar) 14.300 TL olup, 2012 yılına ilişkin iadelerdeki yıllık sınırı ise 15.800 TL olarak dikkate alınacaktır.
 
Saygılarımızla.
 
 

 

EkBoyut
SİRKÜLER-01-10-116 Seri No'lu KDV Genel Tebliği ile bazı yeni düzenleme ve açıklamalar yapıldı.doc 432 KB
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.