418 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayımlandı
Yıl:
2012
SİRKÜLER
09/02
10/09/2012
KONU:
* 418 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayımlandı.
418 SIRA NO’LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI:
8 Eylül 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 418 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği sirkülerimiz ekinde olup, sözkonusu genel tebliğle yapılan açıklama ve düzenlemeler aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
1. Fazla Veya Yersiz Tahsil Edilen Yada İadesi Gereken Vergilerde Mükellefe Faiz Ödenmesi:
Fazla veya yersiz tahsil edilen vergilerin mükellefe iadesinde faiz ödenmesine ilişkin yasa hükmü değiştirilmiştir.Yeni hükümler uyarınca faiz; fazla veya yersiz tahsilâtın mükelleften kaynaklanması halinde düzeltmeye dair müracaat tarihi, diğer hallerde verginin tahsili tarihinden itibaren işlemeye başlayacaktır. Eski hükümlerde faiz; mükellefin gerekli bilgi ve belgeleri tamamladığı tarihi takip eden üç ay içinde verginin iade edilmemesi halinde bu sürenin bitiminden itibaren işlemeye başlıyordu.
Ancak, yasaya eklenen geçici madde uyarınca yeni hükümler 15 Haziran 2012 tarihinden sonra fazla veya yersiz olarak tahsil edilmiş olup da iadesi söz konusu olan vergiler için tatbik edilecektir.
Vergi kanunları uyarınca iadesi gereken vergilerin (örneğin KDV iadeleri) iadesinde ise eski hükümlerde bir değişiklik yapılmamıştır. Buna göre iadesi gereken vergilerin gerekli bilgi ve belgelerin tamamlandığı tarihi takip eden üç ay içinde iade edilmemesi hâlinde, bu tutarlara üç aylık sürenin sonundan itibaren faiz hesaplanmaya başlanacaktır.
2. Sağlık Hizmeti Sunucuları ile Optisyenlik Müesseselerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna Düzenledikleri Faturalarda Süre:
Sağlık sektöründe faaliyet gösteren ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme/protokol imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile optisyenlik müesseselerinin çalışanlar, emekliler ve bunların bakmakla yükümlü oldukları kişilere verdikleri sağlık hizmetleri nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumuna ay sonunda tek bir fatura düzenleyebilmeleri yönünde düzenleme yapılmıştır.
3. Bazı İktisadi Kıymetlerin Amortisman Oranları Belirlendi:
2004 yılı ve sonrasında aktife giren amortismana tabi iktisadi kıymetler Maliye Bakanlığı’nca ilan edilen listede yeralan faydalı ömürlere göre belirlenen amortisman oranları üzerinden amortismana tabi tutulmaktadır.
İlk olarak 333 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu ile ilan edilen sözkonusu listede daha sonra yayımlanan genel tebliğlerle çeşitli ilaveler yapılmış olup, bu defa 418 Sıra No’lu Genel Tebliğ ile yeni sıralar eklenmiştir. Özetle;
3 Demirbaşlar Bölümü 13. Medikal Malzemeler Sınıfına endoskopik ameliyat robotu ve hasta simülasyon cihazı,
6 Taşıma Araçları Bölümü 10.Deniz Araçları Sınıfına , 10. İnşaat Araçları Bölümüne yeni satırlar,
6. Demirbaşlar bölümüne 87. satır olarak optik çerçeve ve camlardan deneme numunesi gözlükleri eklenmiştir.
Listeye yeni olarak 69. No ile Havaalanı Yer Hizmetlerinde Kullanılan İktisadi Kıymetler bölümü dahil edilmiştir.
Öte yandan; bakır ve bakır alaşımlarından ekstrüzyon ve soğuk çekme kalıplarının amortismana tabi iktisadi kıymet olarak dikkate alınmaması ve işletme malzemesi olarak değerlendirilip muhasebe kayıtlarına doğrudan gider olarak intikal ettirilmesi mümkün bulunduğu açıklaması yapılmıştır.
4. Ba ve Bs Bildirim Formları İle İlgili Değişiklikler:
Bilindiği üzere bilanço esasına göre defter tutan mükellefler (KDV hariç) 5.000 TL ve üstündeki alış ve satışlarını aylık olarak Form Ba ve Form Bs ile bildirmektedir.
Konuya ilişkin düzenlemelerin yeraldığı 396 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde 418 Sıra No’lu Genel Tebliğ ile bazı değişiklikler yapılmıştır.
Yapılan düzenlemeler kısaca şu şekildedir:
* İflasın açıldığı tarihi içeren dönemden itibaren formların verilme yükümlülüğünün kalkacağı ancak iflasın kaldırılma tarihini içeren dönemden itibaren tekrar başlayacağı belirtilmiş,
* İthalat ve ihracat işlemlerinin bildirilmesiyle ilgili açıklamaların yapıldığı bölüm yeniden düzenlenmiş,
* serbest bölgelerden yapılan mal ve/veya hizmet alım-satım işlemlerinin bildirilmesinde; serbest bölgede faaliyette bulunan mükelleflerin Türkiye’deki merkez veya şubelerinden de alım-satım yapılması hallerinde, Türkiye’den yapılan alım-satım işlemleri ile serbest bölgedeki şubeden yapılan alım-satım işlemleri ayrı satırlar şeklinde bildirileceği, bu kapsamda yapılan bildirimlerde serbest bölgelerden yapılan alım-satım işlemlerinin bildirildiği satırların ülke kodu kısmında “Serbest Bölge” ifadesinin seçilmesi gerektiği açıklaması eklenmiştir.
5. Yürürlükten Kaldırılan Genel Tebliğler:
Özel muayene ve tedaviler için düzenlenen reçeteleri Vergi Usul Kanunu’nca düzenlenmesi gereken belgeler içine alan 191 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile reçetelerde protokol numarasına yer verilme zorunluluğu getiren 336 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin “2” No’lu bölümü yürürlükten kaldırılmıştır.
Saygılarımızla,
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.