Sirküler

* İndirimli oranlı teslimlerden ve hizmetlerden kaynaklanan iadelere amortismana tabi kıymetler açısından getirilen sınırlama iptal edildi.

Yıl: 
2012
 
SİRKÜLER
02/03
 
20/02/2012
 
 
KONU :
* İndirimli oranlı teslimlerden ve hizmetlerden kaynaklanan iadelere amortismana tabi kıymetler açısından getirilen sınırlama iptal edildi.
* 5084 sayılı Kanun kapsamındaki stopaj teşvikine GVK geçici 73. madde ile getirilen düzenlemeye ilişkin iptal kararı.
 
 
İNDİRİMLİ ORANLI TESLİMLERDEN VE HİZMETLERDEN KAYNAKLANAN İADELERE AMORTİSMANA TABİ KIYMETLER AÇISINDAN GETİRİLEN SINIRLAMA İPTAL EDİLDİ:
 
İndirilmiş oranlı mal teslimi ve hizmet ifalarından kaynaklanan ve indirimle giderilemeyen KDV, KDV Kanunu’nun 29/2. Maddesindeki düzenleme çerçevesinde talebi üzerine mükellefe iade edilmektedir. 5766 sayılı Kanunla sözkonusu Maddede:
 
Bakanlar Kurulu, vergi nispeti indirilen mal ve hizmet grupları ile sektörler itibarıyla, iade hakkını kısmen veya  tamamen ya da  amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklenilen katma değer vergisi ile sınırlı olmak üzere kaldırmaya; Maliye Bakanlığı, bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”
 
şeklinde değişiklik yapılmıştır. Bakanlar Kurulu da, bu yetkiye istinaden konaklama tesislerini işleten mükelleflerin indirimli orana tabi işlemlerine ait iade hesabına, amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklendikleri KDV nin dahil edilmeyeceğini kararlaştırmıştır. (2008/13903 sayılı Karar)
 
Anayasa Mahkemesi’nin 17 Kasım 2011 tarihli ve Esas: 2011/11, Karar: 2011/153 sayılı Kararıyla 5766 sayılı Kanunla 29/2. Maddesine eklenen sözkonusu hüküm iptal edilmiştir. (14 Şubat 2012 tarihli Resmi Gazete)
 
5084 SAYILI KANUN KAPSAMINDAKİ STOPAJ TEŞVİKİNE GVK GEÇİCİ 73. MADDE İLE GETİRİLEN DÜZENLEMEYE İLİŞKİN İPTAL KARARI:
 
5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun’un 3. Maddesine göre ücretlere ilişkin gelir vergisi stopajı teşvikinden faydalanan mükellefler için, 5766 sayılı Kanunla Gelir Vergisi Kanunu’na aşağıdaki Geçici 73. Madde eklenmiş olup bu düzenleme 1 Ocak 2008 tarihinden geçerli olmak üzere
6 Haziran 2008 tarihinde yürürlüğe girmişti:
 
 “(1) 29/1/2004 tarihli ve 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 3 üncü maddesi kapsamında gelir vergisi stopajı teşviki uygulanan ücretlerin vergilendirilmesinde, öncelikle Kanunun 32 nci maddesinde yer alan asgari geçim indirimi dikkate alınır.
(2) Bu madde hükümlerinin uygulanmasına ilişkin esas ve usulleri belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.”
Stopaj teşvikinin uygulanmasında önce asgari geçim indirimin dikkate alınacağını öngören sözkonusu düzenleme, 6 Haziran 2008 tarihinden önce 5084 sayılı Kanun’un 3. maddesi kapsamında yatırıma başlayarak gelir vergisi stopajı teşvikinden faydalanması gereken mükellefler yönünden Anayasa’ya aykırı görülmüş ve iptal edilmiştir. (14 Şubat 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesinin 22 Aralık 2011 tarihli ve Esas:2010/7 ve Karar:2011/172 sayılı Kararı)
Saygılarımızla.
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.