Yüksek Öğretim Kanunu’nun gelir ve kazançtan indirilecek bağışlarla ilgili hükmü değiştirildi.
Yıl:
2012
SİRKÜLER
04/06
11/04/2012
KONU :
* Yüksek Öğretim Kanunu’nun gelir ve kazançtan indirilecek bağışlarla ilgili hükmü değiştirildi.
YÜKSEK ÖĞRETİM KANUNU’NUN GELİR VE KAZANÇTAN İNDİRİLECEK BAĞIŞLARLA İLGİLİ HÜKMÜ DEĞİŞTİRİLDİ:
2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun gelir ve kazançtan indirilecek bağışlara ilişkin 56 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin ikinci paragrafı 11 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6287 sayılı Kanunla değiştirilmiştir.
Sözkonusu hükmün yeni ve eski hali karşılaştırmalı olarak aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
YENİ DÜZENLEME
|
ESKİ METİN
|
Gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından üniversitelere, yüksek teknoloji enstitüleri ile gelirlerinin en az dörtte üçünü münhasıran devlet üniversitelerinin faaliyetlerinin devam ettirilmesi ve desteklenmesini amaç edinmek üzere kurulan ve fiilen bu çerçevede faaliyette bulunan vakıflardan Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınanlara makbuz karşılığında yapılan bağışlar, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları hükümlerine göre yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden ve kurum kazancından indirilebilir. Bu hükmün uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.
|
Gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından üniversitelere ve yüksek teknoloji enstitülerine makbuz karşılığında yapılacak bağışlar, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları hükümlerine göre yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden ve kurum kazancından indirilir.
|
6287 sayılı Kanun, yayımı tarihinde diğer bir ifadeyle 11 Nisan 2012 de yürürlüğe girmiştir.
Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınan vakıflara makbuz karşılığı yapılan bağışların kurum kazancının % 5 ine kadar olan kısmı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10/1-c Maddesi uyarınca indirim konusu yapılabilmektedir. Gelir Vergisi Kanunu’nun 89/4. Maddesinde de benzer hükümler mevcuttur.
2547 sayılı Kanunda yapılan değişiklik ile; gelirlerinin en az dörtte üçünü münhasıran devlet üniversitelerinin faaliyetlerinin devam ettirilmesi ve desteklenmesini amaç edinmek üzere kurulan ve fiilen bu çerçevede faaliyette bulunan Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınmış vakıflara makbuz karşılığı yapılan bağışların tamamının gelirden ve kurum kazancından indirilebilmesi imkanı getirilmiştir.
Bilindiği üzere; indirim konusu yapılabilecek bağış tutarı, beyan edilecek gelir veya kurum kazancı ile sınırlıdır. Diğer, bir ifadeyle beyan edilecek geliri veya kurum kazancını aşan bağışlar kurum kazancından indirilemeyecektir. Bağışlardan dolayı gelecek yıla mali zarar devretmesi sözkonusu olamamaktadır.
2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nda yapılan yukarıdaki düzenlemede dikkatimiz çeken bir diğer husus da eski düzenlemedeki “ indirilir” ibaresinin yeni düzenlemede “indirilebilir” şeklinde değiştirilmiş olması ve buna ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı’nın yetkili kılınmış olmasıdır.
Buna göre; gerek üniversite ve yüksek teknoloji enstitülerine ve gerekse (gelirlerinin en az dörtte üçünü münhasıran devlet üniversitelerinin faaliyetlerinin devam ettirilmesi ve desteklenmesini amaç edinmek üzere kurulan ve fiilen bu çerçevede faaliyette bulunan) Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınmış vakıflara yapılacak bağışların gelir vergisine tabi kazançtan ve kurum kazancından indirimi ancak Maliye Bakanlığı’nca belirlenen usul ve esaslara uygun olması kaydıyla mümkün olabilecektir.
Kanun değişikliğinin 11 Nisan 2012 tarihinde yürürlüğe girmesi ve bundan böyle üniversitelere, yüksek teknoloji enstitülerine ve maddede sayılan şartlara haiz Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınmış vakıflara yapılacak bağışların indiriminin Maliye Bakanlığı’nın belirleyeceği usul ve esaslara bağlanmış olması nedeniyle mükelleflerin Maliye Bakanlığı’nın yapacağı düzenlemeyi takip etmeleri gereklidir.
Saygılarımızla.
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.