2015 Yılı İçin Fatura ve Amortisman ile VUK ndaki Diger Bazı Tutar ve Hadler Belirlendi.
SİRKÜLER
12/16
31/12/2014
KONU:
* 2015 Yılı için fatura ve amortisman sınırı ile VUK’ndaki diğer bazı tutar ve hadler belirlendi.
2015 YILI İÇİN FATURA VE AMORTİSMAN SINIRI İLE VUK’NDAKİ DİĞER BAZI TUTAR VE HADLER BELİRLENDİ:
Vergi Usul Kanunu’nda yeralan defter tutma, fatura düzenleme, amortisman ayırma, usulsüzlük cezaları gibi bazı düzenlemelere ilişkin maktu hadler ile asgari ve azami tutarları belirtilmiş olan parayla ödenecek ceza miktarları, 1 Ocak 2015 tarihinden geçerli olmak üzere 2014 yılı için ilan edilen yeniden değerleme oranında (% 10,11) arttırılmıştır. (Bu şekilde hesaplanan maktu had ve miktarların yüzde 5 ini aşmayan kesirler dikkate alınmamaktadır)
30 Aralık 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 442 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde 2015 yılında uygulanacak yeni hadler ve tutarlar açıklanmış olup, bazılarına aşağıda yer verilmiştir:
Fatura Düzenlemeye İlişkin Sınır (880 TL):
Vergi Usul Kanununun 232. Maddesinde yer alan fatura düzenleme sınırı 2015 yılında 880 TL olarak uygulanacaktır. Mükellefler, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren 880 TL ve altında yaptıkları satışlar karşılığında, perakende satış fişi veya ödeme kaydedici cihaz fişi verebilecekler, bu tutarı aşan satışları için ise fatura düzenleyeceklerdir. Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara, serbest meslek erbabına, kazançları basit usulde tespit edilen tüccarlara, defter tutmak mecburiyetinde bulunan çiftçilere, vergiden muaf esnafa yapılan satışlar için ise yukarıdaki sınıra bakılmaksızın fatura düzenlenme zorunluluğu bulunduğu unutulmamalıdır.
(2014 Yılında geçerli tutar 800 TL idi)
Amortisman Ayırmaya İlişkin Sınır (880 TL):
Vergi Usul Kanununun 313. Maddesinde yer alan ve doğrudan gider yazılabilecek alet, edevat, mefruşat ve demirbaşlara ilişkin sınır 2015 yılında 880 TL olarak uygulanacaktır. 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren işletmede kullanılmak amacıyla alınan ve bedeli 880 TL’nın altında kalan alet, edevat, mefruşat ve demirbaşlar doğrudan gider olarak dikkate alınabilecektir. İktisadi veya teknik bakımdan bütünlük arz edenlerde bu tutar topluca dikkate alınacak ve aşması halinde tamamı aktifleştirilecektir. 880 TL’nın üzerindeki alet, edevat, mefruşat ve demirbaş alışlarının aktifleştirileceği tabiidir.
(2014 Yılında geçerli tutar 800 TL idi)
442 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği aşağıdadır.
Saygılarımızla,
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.