Sirküler

6518 sayılı Kanunla yapılan bazı düzenlemeler.

 

SİRKÜLER

02/07

20/02/2014

 

 

KONU:

* 6518 sayılı Kanunla yapılan bazı düzenlemeler.

 

6518 SAYILI KANUNLA YAPILAN BAZI DÜZENLEMELER:

19 Ağustos 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6518 sayılı Kanunla yapılan bazı düzenlemeleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz. (Kanun son bölümde mevcuttur)

Sınai Mülkiyet Haklarında Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi ve KDV İstisnaları:

Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi İstisnası:

1 Ocak 2015 tarihinden elde edilen kazançlara uygulanmak üzere Kurumlar Vergisi Kanunu’na 5/B Maddesi ile sınai mülkiyet haklarında kazanç istisnası maddesi eklenmiştir. (Madde:82)

Bu Madde ile;

Türkiye’de gerçekleştirilen araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetleri ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan buluşların;

* Kiralanması, devri yada satışı veya Türkiye’de seri üretime tabi tutularak pazarlanmaları hâlinde elde edilen kazançların, 

* Türkiye’de gerçekleştirilen üretim sürecinde kullanılması sonucu üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazançların patentli veya faydalı model belgeli buluşa atfedilen kısmının,

% 50’si kurumlar vergisinden istisna tutulmuştur.

Bunun için;

* Buluşun, 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında patent veya faydalı model belgesi verilerek koruma altına alınan buluşlar arasında yer alması ve buluşa ilişkin incelemeli sistem ile patent veya araştırma raporu sonucunda faydalı model belgesi alınması,

* İstisna uygulamasından yararlanabilecek kişilerin, 551 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. Maddesinde belirtilen nitelikleri taşıması ve bu kişilerin patentli veya faydalı model belgeli buluşu geliştirme yetkisini haiz bulunması şartıyla, patent veya faydalı model belgesinin sahibi ya da patent veya faydalı model belgesi üzerinde tekel niteliğinde özel bir ruhsata sahip olması,

* İstisnadan yararlanılacak ilk yıl, buluşun oluşturacağı katma değer dikkate alınarak devir veya satış hâlindeki değerinin tespitine yönelik Maliye Bakanlığı tarafından değerleme raporu düzenlenmesi gerekmektedir.

Sözkonusu istisna gelir vergisi mükellefleri için de uygulanacaktır.

Bu kapsamdaki kazanç ve iratlar üzerinden yapılacak vergi kesintisinde % 50 indirim uygulanacaktır. (Serbest meslek kazancı ve gayrimenkul sermaye iratlarında) Beyanname vermeyen ve kazanç ve iratları bu şekilde kesinti yoluyla vergilenen mükelleflerde indirimden en fazla 5 yıl faydalanılabilecektir.

Bu Maddeye göre istisnadan yararlanılması halinde ayrıca 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında yer alan istisna uygulamasından yararlanamayacaktır.

İstisna ile ilgili diğer hususlar Maddede yer almaktadır.

KDV İstisnası:

Yukarıda belirtilen Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5/B Maddesi kapsamındaki araştırma ve geliştirme, yenilik ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan patentli veya faydalı model belgeli buluşa ilişkin gayri maddi hakların kiralanması, devri veya satışı KDV den istisna tutulmuştur. (Madde:32)

Öte yandan, bu istisna kapsamında yüklenilen vergiler indirim konusu yapılabilecektir.

Bu istisna hükmü 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren uygulanacaktır.

Ar – Ge Kanunu’ndaki Değişiklik:

5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun 4. Maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir (Madde:101) :

“ (6) Bu Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan elli tam zaman eş değer Ar-Ge personeli sayısını otuza kadar indirmeye, kanuni seviyesine kadar artırmaya veya sektörler itibarıyla belirlenen sınırlar dâhilinde farklılaştırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.”

Özel İletişim Vergisi İle İlgili Değişiklik:

Gider Vergileri Kanunu’nun 39.Maddesinin 1. Fıkrasının “a” bendinde parantez içinde yer alan “ ön ödemeli kart satışları dahil” ibaresi “ ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan satışlar dahil” şeklinde değiştirilmiş, Maddenin 2. ve 7. Fıkralarında da değişiklikler yapılmıştır.

Korumalı İşyerleri:

Çevre Temizlik Vergisinden muaf tutulmuştur. (Madde:12)

Çalıştırdıkları engelli ücretleri üzerinden hesapladıkları indirimi yıllık gelir vergisi beyannamelerinde beyan ettikleri gelirden ve kurumlar vergisi beyannamesi ile beyan edilen kurum kazancından düşebileceklerdir. (Madde: 7 ve Madde:83)

Bandrollü ve İşaretli Diğer Ürünler Hakkında:

Bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretlerin kullanılma  zorunluluğu getirilen ürünlerde; Maliye Bakanlığı bu izni vermeden önce mükellefin vergi dairelerine vadesi geçmiş borcu bulunmadığına dair belge istemeye yetkili kılınmaktadır. Diğer taraftan Maliye Bakanlığı bu etiket ve işaretlerin basımı, dağıtımı, sistem kurulması ve işletilmesi hizmetlerini  gerçek ve tüzel  kişilere verebilecektir. (Madde:8)

Karar Harcı:    

Konusu belli bir değerle ilgili bulunan davalarda esas hakkında karar verilmesi halinde hüküm altına alınan anlaşmazlık konusu değer üzerinden alınan harç, tahkim yargılamasında % 50 oranında uygulanacaktır. (Madde:9)

Engellilere Yönelik Araçlarda ÖTV İstisnası:

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 7.Maddesinde konuyla ilgili değişiklikler yapılmıştır. (Madde: 56)

Karayolları Genel Müdürlüğü’nce 6001 Sayılı Kanun Kapsamında İşletme Hakkı Devirleri:

Karayolları Genel Müdürlüğü’nce 6001 sayılı Kanun’un 29. Maddesi uyarınca işletme hakkının ilgili şirkete devri KDV den istisna tutulmuştur. Bu kapsamda işletme hakkının ilgili şirkete devrine ilişkin düzenlenecek sözleşmeler damga vergisinden, yapılacak intikal işlemleri veraset ve intikal vergisinden de istisna kapsamına alınmıştır. (Madde:110)

 

 

Saygılarımızla,

 

 

 

“Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.”

 

 

 

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.