6550 Sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun ile Getirilen Vergi Muafiyet, İndirim ve İstisnalar.
SİRKÜLER
07/07
21/07/2014
KONU:
* 6550 Sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun ile Getirilen Vergi Muafiyet, İndirim ve İstisnalar.
10.07.2014 tarih ve 29056 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6550 Sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun ile araştırma altyapılarının daha etkin kullanımını ve sürdürülebilirliğini sağlamak üzere desteklenmesine ilişkin hususları düzenlenmiştir. 6550 Sayılı Kanun ile vergi muafiyet, indirim ve istisnalar geçici 1 ve 16’ncı maddelerde düzenlenmiş olup, Kanun 10.07.2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Kanununun Geçici 1’inci maddesi ile 31.12.2023 tarihine kadar uygulanmak üzere aşağıda belirtilen vergi muafiyet, indirim ve istisnalar düzenlenmiştir:
a. Araştırma altyapılarının Kanun uygulanması kapsamında Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları kurumlar vergisinden müstesnadır.
b. Kamu personeli hariç olmak üzere, araştırma altyapılarında çalışan Ar-Ge ve destek personelinin bu görevleriyle ilgili ücretleri gelir vergisinden, bu kapsamda düzenlenen kâğıtlar damga vergisinden müstesnadır. Bu teşvikten yararlanacak olan destek personeli sayısı Ar-Ge personeli sayısının yüzde onunu aşamaz.
c. Özel sektör ve/veya sivil toplum kuruluşu ortak finansmanı ile kurulan araştırma altyapılarına ortak olan kurumlar vergisi mükellefleri, Kanun kapsamında yapılan Ar-Ge ve yenilik harcamalarına katkı sağladıkları tutarlar için bu harcamaların yapıldığı dönemde 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun’da yer alan Ar-Ge indirimi teşvikinden yararlandırılır. Bu kapsamda yararlanılabilecek Ar-Ge indirimi tutarı araştırma altyapısına konulan ortaklık payı tutarını geçemez.
Kanunu’nun 16’ncı maddesi ile aşağıda belirtilen vergi muafiyet, indirim ve istisnalar düzenlenmiştir:
Araştırma Altyapısı Kanun’un 2. maddesinde şu şekilde tanımlanmıştır; “yükseköğretim kurumları bünyesinde, yetişmiş nitelikli insan gücü ile günün modern teknolojilerine dayalı makine-teçhizat, donanım ve yazılımı içinde bulunduran, Ar-Ge faaliyetlerinin yapıldığı ileri araştırma laboratuvarı, tematik araştırma laboratuvarı ile merkezî araştırma laboratuvarı olarak sınıflandırılan birimler”.
Kanun’un 11. maddesinde yer alan düzenlemelere göre;
Saygılarımızla
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz
© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.