Elektronik fatura ve elektronik defter zorunluluğu getirilen mükelleflerin kapsamının genişletilmesi planlanıyor
SİRKÜLER
12/10
18/12/2014
KONU:
* Elektronik fatura ve elektronik defter zorunluluğu getirilen mükelleflerin kapsamının genişletilmesi planlanıyor.
ELEKTRONİK FATURA VE ELEKTRONİK DEFTER ZORUNLULUĞU GETİRİLEN MÜKELLEFLERİN KAPSAMININ GENİŞLETİLMESİ PLANLANIYOR:
Bilindiği üzere, 397 ve 421 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile bazı mükelleflere e.fatura düzenleme ve kullanma zorunluluğu getirilmiş olup, bu mükelleflerin tamamı bu yıl içinde e.fatura uygulamasına geçmiş bulunmaktadır.
Öte yandan, yine aynı mükellefler sözkonusu mevzuat uyarınca (Maliye Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca müştereken yayımlanan Elektronik Defter Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde) en geç 2015 yılı başından itibaren e.defter uygulamasına geçmek zorundadır.
Gelir İdaresi, zorunlu olarak bu kapsama giren mükellefleri aşağıdaki kriterlere göre belirlemişti:
* 5015 sayılı Kanun kapsamında madeni yağ lisansına sahip olanlar ile bunlardan 2011 yılında mal alışı yapan ve 2011 yılı gelir tablosundaki brüt satış hasılatı 25 Milyon TL ve daha yüksek olanlar ( sadece madeni yağ alınması şart olmayıp herhangi bir malın alınması yeterlidir),
* ÖTV Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler (sözkonusu listede kolalı gazozlar, alkollü içkiler ve tütün mamulleri sayılmıştır) ile bunlardan 2011 yılında mal alış yapan ve 2011 yılı gelir tablosundaki brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve daha yüksek olanlar ( sadece III sayılı listedeki malların alınması şart olmayıp herhangi bir malın alınması yeterlidir),
Bu defa, Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinde e.fatura ve e.defter zorunluluğu kapsamını genişleten genel tebliğ taslağı yayımlanmıştır. Ancak, henüz taslak halinde olup kesinleşmediğinden yayımına kadar geçen süre içinde değişikliğe uğrayabileceği hususuna özellikle dikkate edilmelidir.
Taslak genel tebliğ ile e.fatura ve e.defter zorunluluğunun aşağıdaki şekilde genişletilmesi öngörülmektedir:
1. 2016 Yılına Kadar Uygulamaya Geçmek Zorunda Olanlar:
a) 2013 takvim yılı brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflere,
b) 14 Aralık 2012 tarihinden sonra 5015 sayılı Kanuna göre madeni yağ lisansı alanlar ile yine bu tarihten sonra ÖTV Kanununa ekli III sayılı listedeki malları imal, ithal ve inşa eden mükelleflere;
1 Ocak 2016 tarihine kadar e.fatura ve e.defter uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmesi öngörülmektedir.
2. Sonraki Yıllar İçin Öngörülen Düzenleme:
Yine aynı tebliğ taslağına göre;
yağ lisansı alanlar ile ÖTV Kanununa ekli III sayılı listedeki malları imal, ithal ve inşa etmeye başlayan mükelleflere,
izleyen takvim yılının başından itibaren e.fatura ve e.defter uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmesi öngörülmektedir.
3. Yolcu Beraberi Eşya ihracında e-Fatura Uygulaması:
E.Fatura uygulamasına kayıtlı olup, KDV Genel Uygulama Tebliği çerçevesinde yolcu beraberi eşya ihracına ilişkin fatura düzenleyecek olanlara sözkonusu faturalarını e.fatura olarak düzenleme zorunluluğu getirilmesi öngörülmektedir.
Ancak; buna ilişkin esaslar, uygulamanın başlangıç tarihi ve konuyla ilgili diğer hususlar www.efatura.gov.tr adresinde yayımlanan “e-Fatura Uygulaması Gümrük İşlemleri Kılavuzu” nda ayrıntılı olarak açıklanacaktır. Kanaatimizce en azından uygulamanın başlangıç tarihinin genel tebliğ yada sirküler ile duyurulması daha uygun olacaktır.
Saygılarımızla,
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.