KDV Genel Uygulama Tebliğinin geçiş döneminde uygulanmasına ilişkin olarak açıklamalar yapıldı.
SİRKÜLER
06/03
10/06/2014
KONU:
* KDV Genel Uygulama Tebliğinin geçiş döneminde uygulanmasına ilişkin olarak açıklamalar yapıldı.
KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNİN GEÇİŞ DÖNEMİNDE UYGULANMASINA İLİŞKİN OLARAK AÇIKLAMALAR YAPILDI:
Bilindiği üzere, 26 Nisan 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliği ile 1 Mayıs 2014 tarihinden geçerli olmak üzere eski KDV genel tebliğlerinin tamamı kaldırılmış olup, KDV Kanunu ile ilgili tüm düzenleme ve açıklamalar bu yeni genel tebliğde toplanmıştır.
Gelir İdaresi Başkanlığı yayımladığı 10 Haziran 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Sirküleri /66 ile; 1 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama Tebliğinin geçiş dönemi uygulamasına ilişkin tereddüt edilen hususlara ilişkin açıklamalar yapmıştır.
Başkanlık sirküleri son bölümde mevcuttur. Yapılan açıklamaları ana başlıkları ile aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
1 Mayıs 2014 tarihinden önceki işlemlere kaldırılmış olan eski genel tebliğler uygulanacaktır.
1 Mayıs 2014 tarihinden önceki vergilendirme dönemlerine ait iade talepleri dilekçe 1 Mayıs 2014 tarihinden sonra verilse de eski genel tebliğlerdeki usul ve esaslara göre sonuçlandırılacaktır.
KDV Kanunu’nun 13. Maddesindeki bazı istisna işlemler için yeni genel tebliğle proje esasına geçilmiş olup, geçiş döneminde bu konuda ne şekilde hareket edileceği açıklanmıştır.
İndirimli teminat uygulaması iade hakkı doğuran tüm işlemleri kapsayacak şekilde genişletilmiş olup, bu uygulamadan yararlanabilmek için 1 Mayıs 2014 tarihinden itibaren İTUS (İndirimli Teminat Uygulama Sistemi) sertifikası alınmış olması gereklidir. Yeni tebliğden önce indirimli teminat uygulaması kapsamında olan mükelleflerin de İTUS sertifikası almak için vergi idaresine yeniden başvurması ve bu sertifikayı (gerekli şartlar mevcutsa) almaları gerekmektedir. İndirimli teminat uygulaması ile ilgili diğer bazı hususlarda da açıklamalar yapılmıştır.
Amortismana tabi iktisadi kıymet satışları KDV beyannamesinde Matrah/Diğer İşlemler/503 – Amortismana Tabi Sabit Kıymet bölümünde beyan edilecektir. Bu kıymetlerin satışında hesaplanan KDV nin Matrah kulakçığında ilave edilecek KDV satırına yazılması mümkün değildir.
Saygılarımızla,
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz
© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.