Konut kira gelirlerinde istisna uygulaması değişikliğini açıklayan Gelir Vergisi Genel Tebliği yayımlandı.
SİRKÜLER
02/06
19/02/2014
KONU:
* Konut kira gelirlerinde istisna uygulaması değişikliğini açıklayan Gelir Vergisi Genel Tebliği yayımlandı.
KONUT KİRA GELİRLERİNDE İSTİSNA UYGULAMASI DEĞİŞİKLİĞİNİ AÇIKLAYAN GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI:
Konut (mesken) kira gelirlerinde istisna (2013 için 3.200 TL) uygulamasından yararlanmak için 6322 sayılı Kanunla yeni bir şart getirilmiş olup 17 Şubat 2014 tarihli 02/04 sayılı sirkülerimizde konuyla ilgili düzenlemeler ile açıklamalarımıza yer vermiştik. Anılan sirkülerimizde belirtilen taslak tebliğ kesinleşerek 18 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Sözkonusu 286 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde, konut kira gelirlerinde istisna uygulamasına ilişkin olarak örneklerle birlikte açıklamalar yapılmıştır.
Kısaca özetlemek gerekirse:
A. Ticari, zirai yada mesleki kazancını yıllık beyanname ile beyan etmek zorunda olan mükellefler hiçbir şekilde konut kira gelirlerinde istisnadan yararlanamayacaktır.
B. İstisna haddi (3.200 TL) üzerinde hasılat elde edilip beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde de, bu istisnadan yararlanılamayacaktır.
B. Yukarıdaki “A” ve “B” bendi dışında kalan mükelleflerde ise:
B.1. 2013 yılı konut kira geliri tutarı 3.200 TL’ nın altında olanlar istisnadan yararlanabileceklerdir.
B.2. Konut kira geliri tutarı 3.200 TL‘ nın üzerinde olan mükelleflerde ise;
istisnadan yararlanılıp yararlanılmayacağının tespitinde; beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın menkul sermaye iratları, ücretler, her türlü kira gelirleri, (hisse satış kazancı, bina satış kazancı gibi) diğer kazanç ve iratlardan 2013 yılı içinde elde edilen gelirlerin gayrisafi tutarları toplanacak ve 94.000 TL’ nı aşıp aşmadığına bakılacaktır. Eğer bütün bu gelirlerin gayri safi tutarları toplamı 94.000 TL’ nı aşıyorsa konut kira gelirleri istisna uygulanmadan beyan edilecektir.
Genel Tebliğde de belirtildiği üzere; bu hesaplama yapılırken bu gelir unsurlarının vergiden istisna olup olmadığına bakılmayacak, istisna ve indirim öncesi tutarları dikkate alınacaktır. Bu bağlamda; vergiden istisna emekli aylıkları ve ikramiyeleri gibi ücret unsurları hesaplamaya dahil edilecektir. Aynı şekilde kar payları ve taşınmaz satış kazancı gibi gelir unsurlarında istisna öncesi tutarlar dikkate alınacaktır. Sözkonusu gelir unsurlarının beyana tabi olup olmadıklarının da bir önemi bulunmamaktadır. Örneğin; tevkif suretiyle vergilendirilen mevduat faizi ve repo gelirleri yıllık beyana tabi olmamakla birlikte hesaplamaya dahil olacaktır.
Yukarıda belirtilen sınır olarak, ücret gelir vergisi tarifesinin 3. dilim sınırı esas alınmaktadır. Bu sınır 2013 için 94.000 TL dır. (2014 yılı gelirlerinde ise sınır 97.000 TL olacaktır)
286 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği aşağıda sunulmuştur.
Saygılarımızla,
“Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.”
© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.