Vergiyle ilgili reeskont işlemlerinde uygulanacak faiz oranı % 10,50 olarak değişti.
SİRKÜLER
12/09
15/12/2014
KONU:
* Vergiyle ilgili reeskont işlemlerinde uygulanacak faiz oranı % 10,50 olarak değişti.
VERGİYLE İLGİLİ REESKONT İŞLEMLERİNDE UYGULANACAK FAİZ ORANI % 10,50 OLARAK DEĞİŞTİ:
Senede bağlı vadeli alacak ve borçlar mükellef tarafından isteğe bağlı olarak dönem sonlarında reeskonta tabi tutulabilmektedir. Ancak, alacak senetlerini reeskonta tabi tutan mükellefler borç senetlerinde de aynı işlemi yapmak zorundadır. Vadeli çekler reeskont uygulaması açısından alacak ve borç senedi kapsamında görülmektedir.
Reeskont işleminde uygulanacak oran olarak öncelikle senetteki faiz oranı dikkate alınmalıdır. Eğer, senette böyle bir oran yoksa (238 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca) T.C. Merkez Bankası’nın kısa vadeli avans işlemleri için belirlediği faiz oranı esas alınacaktır. Yine aynı genel tebliğe göre reeskont işlemlerinde aşağıdaki iç iskonto yöntemi uygulanacaktır.
F = A - [ A * 360 / 360 + ( m * t ) ]
( F: Reeskont tutarı, A: Senedin nominal değeri, m: İç iskonto faiz oranı, t: Vade)
14 Aralık 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ve aşağıda sunulan T.C. Merkez Bankası Tebliği ile, bu bankaca vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık % 9 , avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık % 10,50 olarak ( 14 Aralık 2014 tarihinden geçerli olmak üzere) değiştirilmiştir.
Buna göre, Vergi Usul Kanunu'nun 281 ve 285 inci maddelerine göre alacak ve borç senetleri için yapılacak reeskont işlemlerinde (senette faiz oranı yazılı değil ise) % 10,50 oranı dikkate alınacaktır. (Eski oran % 11,75 idi.) Yıl sonuna kadar başkaca bir değişiklik olmazsa mükellefler 2014 yılı sonundaki reeskont işlemlerinde bu oranı uygulayacaklardır.
Vergi Usul Kanunu’nun 280 inci maddesine göre, yabancı para ile olan borç ve alacak senetlerinin reeskontunda ise, varsa senette yazılı faiz oranının, senette faiz oranı yer almıyorsa yukarıda yer alan Merkez Bankası tebliğindeki faiz oranı değil, değerleme gününde geçerli Londra Bankalar Arası Faiz Oranının (LİBOR) esas alınması gerekir.
Banka, banker ve sigorta şirketlerinde diğer mükelleflerden farklı olarak reeskont işlemi zorunludur.
Saygılarımızla,
|
Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.