Sirküler

KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılamasına İlişkin Tebliğ Yayımlandı. 07.09.2023

Sirküler

09/02

07.09.2023

Konu:

KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılamasına İlişkin Tebliğ Yayımlandı.

 

07.09.2023 tarihli ve 32302 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde (“KDVGUT”) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 47) yayımlanmıştır.

 

Söz konusu Tebliğ’de yapılan düzenlemelere ilişkin özet açıklamalarımız aşağıda yer almaktadır:

 

1.7456 sayılı Kanun ile KDV Kanunu’na Geçici 44’üncü madde eklenmiş ve eklenen madde ile 06.02.2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile imzalanan protokol kapsamında afetzedelere bağışlanacak konutların inşası dolayısıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetler, 31.12.2024 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesna edilmişti.

 

Bu kapsamda yapılan teslim ve hizmetler nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilebilecek, indirim yoluyla telafi edilemeyen vergiler ise istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edilecekti.

 

Değişiklik Tebliği ile söz konusu teslim ve hizmet istisnasının usul ve esasları belirlenmiştir.

 

Söz konusu istisnanın kapsamında; 06.02.2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, AFAD ile imzalanan protokol kapsamında afetzedelere bağışlanacak konutların inşası dolayısıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetler girmektedir.

 

Konut niteliğinde olmayan yapıların (işyeri, fabrika, alışveriş merkezi, cami, park, okul, hastane, sosyal tesis gibi) inşası ile mevcut konutların tadil, bakım ve onarımına ilişkin mal ve hizmet alımları istisna kapsamına girmemektedir.

 

Değişiklik Tebliğinde, istisnadan faydalanılabilmesi için kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının AFAD ile bağış protokolü imzalamasının şart olduğu belirtilmiştir.

 

İstisna, konutun inşasına yönelik mal ve hizmet alımlarını kapsamakta olup, bir arada bulunan konutların yapımına ilişkin altyapı işleri, site içi yollar, istinat duvarı, perde duvarı, çevre duvarı ve benzerlerine ilişkin mal ve hizmetler istisna kapsamında değerlendirilecek ancak çocuk parkı, bahçe düzenlemesi, havuz, pergole, kamelya, spor alanı ve benzerlerinin yapımına ilişkin mal ve hizmet alımları istisna kapsamında değerlendirilmeyecektir.

 

Ayrıca konutların ayrılmaz parçası niteliğindeki mutfak dolabı, konut sahibi kişilerce sökülüp taşınamayacak olan banyo dolabı ve vestiyer, panel radyatör, kombi, duşakabin, küvet ve benzerleri istisna kapsamında olup mobilya, beyaz eşya, perde, avize, televizyon ve benzeri eşyalar istisna kapsamında değerlendirilmeyecektir.

 

AFAD’a nakdi olarak yapılan bağışlar kullanılarak AFAD tarafından yaptırılan konutlara ilişkin mal ve hizmet alımlarında bu madde kapsamında istisna uygulanması söz konusu olmayacaktır.

 

Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının bu istisna kapsamında inşa ettikleri konutların AFAD’a bedelsiz teslimi KDV’den istisnadır.

İstisna uygulamasında Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, istisna belgesi almak için başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Alınan istisna belgesinin bir örneği mal ve hizmetin alımı sırasında kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları tarafından satıcılara verilecek ve istisna kapsamında işlem yapılması talep edilecektir. Bu belge satıcılar tarafından saklanacaktır.

 

Bu istisna kapsamında mal teslim eden ve hizmet ifa edenler, bu işlemlerini teslim ve hizmetin yapıldığı vergilendirme dönemine ait KDV beyannamesinin “İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” kulakçığının, “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” tablosunda, 341 kod numaralı “Afetzedelere Bağışlanacak Konutların İnşasına İlişkin İstisna” satırı aracılığıyla beyan edeceklerdir.

 

2. Bilindiği üzere 7456 sayılı Kanun ile kurumların aktifinde yer alan ve en az iki tam yıl süreyle elde bulundurulan taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimlerdeki KDV istisnası kaldırılmış, 15.07.2023 tarihinde önce kurumların aktifinde yer alan ve en az iki tam yıl süreyle elde bulundurulan taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimlerde ise istisnanın devam edeceği hüküm altına alınmıştı.

 

Söz konusu düzenlemeye ilişkin değişiklikler KDVGUT’in ilgili bölümlerine işlenmiştir.

 

3. KDVGUT’ in mevcut düzenlemesinde; finansal kiralama sözleşmelerine konu malların teslimleri veya kiralanmasına ilişkin KDV oranları sözleşmenin yapıldığı tarihte geçerli olan oranlar olduğu, sözleşme süresince bu oranlarda herhangi bir değişiklik söz konusu olmayacağı yer almaktadır.

 

Ancak Değişiklik Tebliği ile yapılan düzenleme ile KDVGUT’ in yukarıda yer verilen mevcut düzenlemesi yürürlükten kaldırılmıştır. Böylece KDV oran değişikliği olduğunda bu oran değişikliği sözleşme döneminden bağımsız olarak finansal kiralama dönemi içinde geçerli olacaktır.

 

5. Değişiklik Tebliği ile yapılan düzenlemeye göre KDVGUT (söz konusu Tebliğ 01.05.2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir) ile proje uygulaması getirilen ancak, Tebliğin yürürlüğünden önce istisna belgesi almak suretiyle veya verginin önce uygulanıp sonra iade edilmesi şeklinde yürütülen proje uygulaması dışında işlem yapanların 01.01.2024 tarihinden itibaren proje uygulaması kapsamında bu Tebliğe göre istisna belgesi almaları uygun görülmüştür.

 

Proje uygulaması; KDV’ den istisna işlemler kapsamında mal veya hizmet temin edecek mükellefler, istisna kapsamında temin edecekleri mal ve hizmetleri miktar, mahiyet ve tutar olarak önceden belirleyerek hazırlayacakları listeleri GİB sistemine yükledikten sonra bağlı oldukları vergi dairelerine başvurarak istisna belgesi almalarını içermektedir.

 

Söz konusu değişiklik Tebliği yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş olup sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.