Sirküler

Nakdi Sermaye Artışı İndirimi İle İstanbul Finans Merkezi Bölgesinde Faaliyette Bulunan Kurumların Elde Ettikleri Kazançlarda İndirim.

Sirküler

03/01

 

01.03.2023

Konu:

Nakdi Sermaye Artışı İndirimi İle İstanbul Finans Merkezi Bölgesinde Faaliyette Bulunan Kurumların Elde Ettikleri Kazançlarda İndirim.

 

01.03.2023 tarihli ve 32119 sayılı Resmi Gazete’de Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 21) (“Değişiklik Tebliği”) yayımlanmıştır.

 

İş bu sirkülerimizde söz konusu Tebliğ’de yer alan düzenlemelerden sadece Nakdi Sermaye Artışı İndirimi ile İstanbul Finans Merkezi Bölgesinde Faaliyette bulunan kurumların elde ettikleri kazançlarda indirim konularına ilişkin özet açıklamalarda bulunulacaktır. İlgili Değişiklik Tebliğinde yer alan “Sermaye Azaltımında Vergileme” düzenlemeleri, konunun önemi bakımından ayrı bir sirkülerimizde ele alınacaktır.

 

1.Nakdi Sermaye Artışına İlişkin Düzenlemeler:

 

a) 7338 sayılı Kanun ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nda nakdi sermaye artışına ilişkin hükümlerinde (KVK 10/1-ı) değişiklik yapılarak nakdi sermaye artışlarının, yurt dışından getirilen nakitle karşılanan kısmı için indirim oranının %75 olarak uygulanması hüküm altına alınmıştı. Değişiklik Tebliğ ile kanun metninde yapılan düzenleme Kurumlar Vergisi Genel Tebliğine işlenmiştir.

 

b) 7417 sayılı Kanun ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan düzenleme (KVK 10/1-ı) ile nakdi sermaye artışı indiriminde, sermaye artırımına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap dönemi ile bu dönemi izleyen dört hesap dönemi için ayrı ayrı yararlanılması hükme bağlanarak indirimin hesaplanmasında belli bir süre şartı getirilmişti.

 

Değişiklik Tebliğ ile kanun metninde yapılan düzenleme Kurumlar Vergisi Genel Tebliğine işlenmiş ve detaylı düzenlemelere yer verilmişitir.

 

i) İndirimin hesaplanması 05.07.2022 tarihinden itibaren yapılacak sermaye artırımları için sermaye artırımına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap dönemi dahil olmak üzere beş hesap dönemi için ayrı ayrı uygulanacaktır.

 

Örnek 1: (BA) A.Ş.’nin sermayesinin nakdi olarak 10.000.000 TL artırılmasına ilişkin 3/12/2022 tarihli genel kurul kararı 10/2/2023 tarihinde ticaret siciline tescil ettirilmiş ve sermaye taahhüdünün tamamı ortaklarca bu ay içinde şirketin banka hesabına yatırılmıştır. (BA) A.Ş. 2023 hesap döneminde 11 aylık süre (kıst süre-11/12-) için indirimden yararlanacak ve şartları sağlamaya devam ettiği sürece artırılan bu sermaye tutarı dolayısıyla 2027 hesap dönemine kadar (2027 hesap dönemi dâhil) bu indirimden her hesap dönemi için ayrı ayrı yararlanabilecektir

 

ii) 5/7/2022 tarihinden önce sermaye artırımı yapan veya ilk defa kurulan şirketler söz konusu indirimden 2022 hesap dönemi dahil olmak üzere beş hesap dönemi için ayrı ayrı yararlanmaya devam edebileceklerdir.

 

Örnek 2: (BB) A.Ş.’nin sermayesinin nakdi olarak 6.000.000 TL artırılmasına ilişkin 3/8/2015 tarihli genel kurul kararı 24/8/2015 tarihinde ticaret siciline tescil ettirilmiş ve sermaye taahhüdünün tamamı ortaklarca bu ay içinde şirketin banka hesabına yatırılmıştır.

(BB) A.Ş. 2015 hesap döneminde 5 aylık süre için indirimden yararlanacak ve şartları sağlamaya devam ettiği sürece 2022 hesap dönemi dahil olmak üzere beş hesap dönemi daha (2026 hesap dönemi sonuna kadar) anılan indirimden ayrı ayrı yararlanmaya devam edebilecektir.

 

Burada dikkat edilmesi gereken husus kazancın yetersizliği nedeniyle yararlanılamayan söz konusu indirim tutarı, herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın ve endekslemeye tabi tutulmaksızın sonraki dönemlerde indirim konusu yapılabilecektir. Süre sınırlaması sadece indirim tutarının yeniden hesaplanmasına ilişkindir.

 

c) 4. Dönem Geçici Vergi Beyannamesi kaldırıldığı için nakdi sermaye indirimi sadece yıllık hesap dönemi sonu itibariyle hesaplanacaktır.

 

2. İstanbul Finans Merkezi Bölgesinde Faaliyette Bulunan Kurumların Elde Ettikleri Kazançlarda İndirim:

 

7421 sayılı Kanun ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan düzenleme ile İstanbul Finans Merkezi Kanunu hükümlerine göre katılımcı belgesi alarak İstanbul Finans Merkezi Bölgesinde faaliyette bulunan kurumların, münhasıran bu faaliyet kapsamında yurt dışından satın alınan malları Türkiye’ye getirilmeksizin yurt dışında satmalarından veya yurt dışında gerçekleşen mal alım satımlarına aracılık etmelerinden sağladıkları kazancın %50’si kurumlar vergisinden indirilebilecektir.

 

İndirimden yararlanılmasına ilişkin düzenlemeler Değişiklik Tebliği ile Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde yapılmıştır.

Öncelikle belirtmek isteriz ki diğer şartların yanında indirimden yararlanabilmenin temel şartı İstanbul Finans Merkezi Kanunu hükümlerine göre katılımcı belgesi almak, İstanbul Finans Merkezi Bölgesinde faaliyette bulunmak ve kazançların Kurumlar Vergisi Beyannamesi verilme süresinin sonuna kadar Türkiye’ye transfer edilmesi şarttır.

 

Faaliyette bulunma şartı bu bölgede şube açılmak suretiyle de olabilecektir. İndirim sadece bölgedeki belirtilen faaliyetlerden elde edilen kazançlara uygulanacak olup bölgede elde edilen diğer kazançlara indirim uygulanması mümkün olmayacaktır.

 

İndirim kapsamında kabul edilen faaliyetlerden elde edilen hasılattan bu faaliyetler nedeniyle yüklenilen gider ve maliyet unsurlarının düşülmesi sonucu bulunacak kazancın %50’si, kurumlar vergisi beyannamesinin “Kazancın Bulunması Halinde İndirilecek İstisna ve İndirimler” bölümünde gösterilmek suretiyle indirim konusu yapılabilecektir.

 

Diğer indirim ve istisnalar ile geçmiş yıl zararları nedeniyle indirim konusu yapılamayan tutar izleyen dönemlere devredilemeyecektir. Faaliyet sonucunun zararlı olması halinde ise indirim söz konusu olmayacaktır.

 

İstanbul Finans Merkezi Bölgesinde faaliyet gösteren ve indirimden yararlanan şirket veya şubelere Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından verilen katılımcı belgelerinin bir örneğinin, indirimden faydalanılacak ilk hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilme süresi içerisinde bağlı bulunulan vergi dairesine ibraz edilmesi gerekmektedir.

 

Diğer taraftan, indirime konu edilen kazancın Türkiye’ye transfer edildiğini gösterir tevsik edici belgelerin, indirimden faydalanılan döneme ilişkin Kurumlar Vergisi Beyannamenin verilmesi gereken ayı izleyen ayın sonuna kadar kurumlar vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesine verilmesi gerekmektedir.

 

İndirimden yararlanan şirketlerin indirime konu faaliyetleri dışındaki diğer gelirleri (kasadaki nakitlerin değerlendirilmesi sonucu oluşan faiz gelirleri, dövizlerin değerlemesinden kaynaklanan kur farkları ve iktisadi kıymetlerin elden çıkarılmasından doğan gelirler gibi) ile olağan dışı gelirlerinin indirim kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.

 

Söz konusu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girmiş olup sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.