Sirküler

Tahsilat ve Ödemelerde Tevsik Zorunluğuna İlişkin Vergi Usul Kanunu Tebliği Yayımlandı.

Sirküler

10/04

18.10.2024

Konu:

 Tahsilat ve Ödemelerde Tevsik Zorunluğuna İlişkin Vergi Usul Kanunu Tebliği Yayımlandı.

 

18.10.2024 tarih ve 32696 sayılı Resmi Gazete’de Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 459)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 572) yayımlanmıştır.

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:572) (“Değişiklik Tebliği” olarak anılacaktır) ile tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğu hakkında daha önce yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 459)’de (“Önceki Tebliğ” olarak anılacaktır) değişiklik yapılmıştır.

 

Yapılan değişiklikler aşağıdaki gibidir:

1. Esas olarak tevsik zorunluluğu kapsamında olanların (fatura almak zorunda olan birinci ve ikinci sınıf tüccar, serbest meslek erbabı, kazançları basit usulde tespit olunan tüccar, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçi, vergiden muaf esnaf), yapacakları, 7.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur.

2. Değişiklik Tebliğ’inde fatura almak zorunda olan birinci ve ikinci sınıf tüccar, serbest meslek erbabı, kazançları basit usulde tespit olunan tüccar, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçi ve vergiden muaf esnaf dışında kalanlar, “mükellef olmayanlar” olarak tanımlanmış olup mükellef olmayanlarında tahsilat ve ödemeleri bakımından tevsik zorunluluğu kapsamında olduğu belirtilmiştir.

Buna göre mükellef olmayanlarda, tevsik zorunluluğu kapsamında olanlardan yapacakları alımlarına ilişkin 7.000 TL’yi aşan tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapacaklardır.

Örnek 1: Memur olarak çalışan Bay (A) evinde kullanmak üzere, beyaz eşya perakende ticareti ile uğraşan (B) Ltd. Şti.’nden 20.000 TL tutarında bir buzdolabı satın almıştır. Söz konusu buzdolabının tutarı 7.000 TL’lik haddi aştığından bu işleme ait tahsilat ve ödemenin aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekmektedir. Söz konusu tahsilat ve ödemede tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda memur Bay (A) ve (B) Ltd. Şti.’ye ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.

Tevsik zorunluluğu kapsamındaki ödemelerin tahsilatı yapanın hesabına, bizzat aracı finansal kurumların şubelerine gidilmek ve işleme ait açıklamalara da yer verilmek suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacaktır.

3. Mükellef olmayanların (fatura almak zorunda olan birinci ve ikinci sınıf tüccar, serbest meslek erbabı, kazançları basit usulde tespit olunan tüccar, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçi, vergiden muaf esnaf dışında kalanlar) sadece kendi aralarında yapacakları ve 7.000 TL’yi aşan tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunlu değildir.

 

4. Değişiklik Tebliği’nde yer alan ve detayı aşağıda sunulan örneğe göre tevsik zorunluluğu kapsamında olanların, satışa ilişkin tahsilatı nakit olarak yapıp sonrasında aracı finansal kurumlardaki hesaplarına aktarsalar bile bu durum cezalı işleme engel olamayacaktır.

Örnek 2: Herhangi bir banka hesabı veya kredi kartı bulunmayan Bay (E), cep telefonu perakende ticareti ile uğraşan Bay (F)’den 25.000 TL tutarında bir cep telefonu satın almıştır. Bay (E) söz konusu cep telefonunun bedelini işlem anında nakit olarak Bay (F)’ye ödemiştir. Bay (F) ise söz konusu tutarı banka şubesine giderek kendi hesabına yatırmıştır. Bu durumda tevsik zorunluluğuna uyulmamış olacak ve Bay (E) ile Bay (F)’ye ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.

 

5. Önceki Tebliğ’de tevsik zorunluluğu kapsamında olanların tevsik zorunluluğu kapsamında olmayan yabancılar ve/veya Türkiye mukimi olmayan gerçek kişilerle yapacakları işlemlere ilişkin tahsilat ve ödemelerin (şu kadar ki, düzenlenecek faturalara söz konusu kişilerin pasaport numarasının yazılması ve bu bent kapsamında nakit tahsil edilen tutarların, tevsik zorunluluğu kapsamında olanlar tarafından tahsilatı takip eden ilk iş günü sonuna kadar aracı finansal kurumlarca düzenlenen belgelerle tevsikinin sağlanması zorunludur.), aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması zorunluluğu bulunmamaktaydı.

Değişiklik Tebliğinde de aynı durum korunmuştur.

 

Söz konusu Tebliğ 18.10.2024 tarihinde yürürlüğe girmiş olup sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.

Saygılarımızla,

Bu dokümanda yer alan bilgiler genel içeriklidir ve herhangi bir gerçek veya tüzel kişinin özel durumuna hitap etmemektedir. Sürekli güncel ve doğru bilgi sunumuna özen gösterilmesine karşın bu bilgiler her zaman her durumda doğru olmayabilir. Hiç kimse özel durumuna uygun bir uzman görüşü almaksızın , bu dokümanda yer alan bilgilere dayanarak hareket etmemelidir. Nexia Türkiye ve AS Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.’ye, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

İletişim

© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.