Şirketlerin Muhasebe ile İlgili Olmayan Ticari Defterlerinin Elektronik Ortamda Tutulmasına İlişkin Tebliğ Yayımlandı.
Sirküler
02/03
17.02.2025
Konu:
Şirketlerin Muhasebe ile İlgili Olmayan Ticari Defterlerinin Elektronik Ortamda Tutulmasına İlişkin Tebliğ Yayımlandı.
14.02.2025 tarih ve 32813 sayılı Resmi Gazete’de İşletmenin Muhasebesiyle İlgili Olmayan Ticari Defterlerin Elektronik Ortamda Tutulması Hakkında Tebliğ yayınlanmıştır.
Yayımlanan Tebliğ ile Pay defteri, yönetim kurulu karar defteri, müdürler kurulu karar defteri, genel kurul toplantı ve müzakere defterinin elektronik ortamda tutulmasına ilişkin düzenleme yapılmıştır.
Bahsi geçen defterleri elektronik ortamda tutmakla yükümlü olanlar:
1. 01.01.2026 tarihinden itibaren kuruluşu ticaret siciline tescil edilen şirketler,
Bu şirketlere ait defterler, şirketin ticaret siciline tescili ile eş zamanlı olarak sistemde oluşturularak aktif hale getirilecektir.
2. Aşağıda sayılan anonim şirketler
-Bankalar,
-Finansal kiralama şirketleri,
-Faktoring şirketleri,
-Tüketici finansmanı ve kart hizmetleri şirketleri,
-Varlık yönetim şirketleri,
-Sigorta şirketleri,
-Anonim şirket şeklinde kurulan holdingler,
-Döviz büfesi işleten şirketler,
-Umumi mağazacılıkla uğraşan şirketler,
-Tarım ürünleri lisanslı depoculuk şirketleri,
-Ürün ihtisas borsası şirketleri,
-Bağımsız denetim şirketleri,
-Gözetim şirketleri,
-Teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketleri,
-28.07.1981 tarihli ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa tabi şirketler
-Serbest bölge kurucusu ve işleticisi şirketler
Bu şirketler Pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defterlerini 01.07.2025 tarihinden itibaren elektronik ortamda tutmak zorundadır.
Fiziki olarak defter tutmakta iken elektronik ortamda defter tutma yükümlülüğü kapsamına giren yukarıdaki şirketler, yükümlülüğün doğduğu tarihten itibaren en geç iki ay içinde Tebliğ ekindeki Ek-1’deki örneğe uygun düzenlenen bir kararla birlikte notere başvurarak fiziki defterlerin kapanış onayını yaptıracaklardır.
3. Zorunluluk kapsamında olmayıp ihtiyari olarak bu söz konusu defterleri elektronik ortamda tutmak isteyenler.
Defterlerini ihtiyari olarak elektronik ortamda tutmak isteyen şirketler Tebliğ ekindeki Ek-1’deki örneğe uygun düzenlenen bir kararla, kararın alındığı hesap dönemi içinde notere başvurarak fiziki defterlerin kapanış onayını yaptıracaklardır.
Kapanış onayında noter, kapanışın elektronik deftere geçiş amacıyla yapıldığı bilgisiyle işlemin yapıldığı tarih ve sayıyı fiziki deftere şerh olarak işleyecektir. Kullanıcı bilgileri ile defter kapanış bilgilerinin noter tarafından Sisteme tanımlanmasıyla birlikte defterler Sistemde oluşturularak aktif hale getirilecektir.
Defterlerini elektronik ortamda tutmaya başlayan şirketler, her ne sebeple olursa olsun söz konusu defterlerini yeniden fiziki ortamda tutamayacaklardır.
Elektronik ortamda tutulan defterler için açılış ve kapanış onayı aranmayacaktır.
E-defter sisteminde, kullanıcı tarafından gerçekleştirilen tüm işlemler kayıt tarihlerine göre üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamayacak şekilde kayıt altında tutulacak olup elektronik ortamda yapılan işlemlerin tespit ve tevsikinde sistemde yer alan kayıtlar esas alınacaktır.
Kayıt sırasında yapılan maddi hatalar, kullanıcı tarafından düzeltilebilecek ve düzeltmenin maddi hata nedeniyle yapıldığı sistemde ilgili alanda belirtilecektir.
Elektronik genel kurul ve yönetim kurulu sistemleriyle entegrasyon sağlanana ve Bakanlıkça bu hususa ilişkin duyuru yapılıncaya kadar Türk Ticaret Kanunu’nun 1527’nci maddesi çerçevesinde alınan kararlar Kullanıcı tarafından Sisteme aktarılacaktır.
Söz konusu Tebliğ 01.07.2025 tarihinde yürürlüğe girecek olup sirkülerimiz ekinde yer almaktadır.
Saygılarımızla.
© Copyright 2019 As Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.